Обама поиска одобрение от Конгреса за военни действия в Сирия

OFFNews 01 септември 2013 в 09:01 2860 7

Барак Обама СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Барак Обама СНИМКА: ЕПА/БГНЕС

САЩ ще предприемат военни удари срещу Сирия, но само ако Конгресът одобри това, реши президентът Барак Обама.

 

Белият дом изпрати на Конгреса за одобрение проект на резолюция, която разрешава на Обама да започне военни действия срещу Сирия, съобщиха световните медии. Целта на исканото одобрение за нанасяне на военни удари по Сирия е да се спре, унищожи или предотврати възможността за използване на химически и други оръжия за масово поразяване в бъдеще, става ясно от резолюцията.

Според документа режимът на Асад е убил над 1000 души при нападение с химически оръжия на 21 август и целта на военния отговор от страна на САЩ е да се предотврати и снижи способността на режима да използва химически оръжия.

В същото време Франция също обяви готовност за военна намеса в Сирия. Това е потвърдил снощи френският президент Франсоа Оланд в телефонен разговор с американския държавен глава. След решението на Обама да се допита до Конгреса и след като британският парламент отхвърли участието на страната си във военни удари, френската опозицията също започна да оказва натиск върху президента да подложи на гласуване решението за военни действия.

Резолюцията, която Обама изпрати до Конгреса, го упълномощава да предприеме всички военни средства, които прецени като „необходими и подходящи“, за да предотврати преминаването на химически оръжия в ръцете на терористични групи о да защити САЩ и съюзниците на страната от заплахата на такива оръжия.

В проекта за резолюция не е застъпен график за започване на военни действия, а се посочва, че единствено политическо уреждане може да разреши кризата в Сирия.

От Белия дом изразиха увереност, че Конгресът ще гласува подкрепа за военен удар срещу Сирия.

Лидерът на демократите в Сената Хари Райд обяви вчера, че ще насрочи гласуване на проекторезолюцията през седмицата след 9 септември. През следващата седмица пък ще има публично обсъждане на въпроса с високопоставени представители на Белия дом, както и поверителни и открити брифинги на сенатори.

В същото време сенаторите републиканци Джон Маккейн и Линдзи Греъм се обявиха против резолюция за изолирани военни удари, които не са част от по-голяма стратегия, която да промени баланса на силите и ще помогне на Обама да постигне целта си за отстраняване на Асад от власт и да сложи край на конфликта, който „застрашава интересите на националната сигурност“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови