Цацаров за подслушванията: Ще има още обвиняеми

Юлиан Христов 30 април 2013 в 12:42 5780 3

Сотир Цацаров Снимка: Сергей Антнонов
Сотир Цацаров Снимка: Сергей Антнонов

Никой не може да смята, че с обвинените по скандала с подслушвания лица броят им окончателно би бил изчерпан.

Това каза на пресконференция в Министерски съвет главният прокурор Сотир Цацаров. Той се срещна с премиера Марин Райков и вътрешния министър Петя Първанова по повод скандала с подслушванията и необходимостта от нови регламенти за използването на мобилната техника за подслушване в МВР. 

Цацаров заяви, че намерението на прокуратурата е случаят да стигне до съд. 

Експертизата, която трябва да докаже имало ли е изтриване на информация от специализираните автомобили на МВР, все още не е готова. Той обаче е категоричен, че посочената мобилна техника трябва да работи по правила. "Никой не може да ме убеди, че такава техника не може да служи за проследяване и намеса в личния живот на гражданите", коментира Цацаров. Той смята, че опитите на главния секретар на МВР Калин Георгиев да опровергае резултатите от прокурорската проверка, не са уместни. Обратното е доказано от показанията на свидетели.

Главният прокурор каза, че очаква в оставащите дни до изборите може да се появят нови скандални разкрития. "Убеден съм, че действията на българската прокуратура не могат да се смятат за тежък удар нито върху МВР, нито върху организираната престъпност", заяви още Цацаров.

Прокуратурата ще търси източника на записите, като прокуратурата ще прецени, кога да бъде разпитан Бойко Борисов, също и Николай Кокинов и Мирослав Найденов.

Главният секретар на МВР е представител на професионалната прослойка на МВР. Той е движен от желанието да защити своите колеги. Неговите коментари не трябва да минават определени граници, вярвам, че ще намери добрия тон, коментира от своя страна премиерът Марин Райков. „Всички институции на държавата в момента работят заедно, решени да открият истината, да идентифицират проблемите, да накажат провинилите се”, каза още Райков.

Той смята, че бившият премиер Бойко Борисов е жертва на подслушване. „Всеки гражданин има право на това да не бъде подслушван. Този тип практики са недопустими. В конкретния случай жертва на подобни практики е станал бившият премиер”, добави Райков.

На 23 април Софийска градска прокуратура (СГП) прокуратурата повдигна обвинения на четирима души от Специализирана дирекция за оперативно-технически операции (СДОТО) в МВР, заради скандала с незаконните подслушвания. Сред обвинените е и Радко Димитров, станал популярен като Радко Отвертката. Шефът на 4-и отдел в Специализирана дирекция за оперативно-технически операции (СДОТО) е обвинен за по чл. 287 а, т. 2 НК. Текстът касае унищожаването на записи.

Прокуратурата повдигна обвинения и на бившите директори на СДОТО от 2009 година насам Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов затова, че като директори на СДОТО-МВР не са изпълнили задълженията си по служба, от което са настъпили тежки последици. Обвиненията към тях са за злоупотреба с власт и служебно положение. Сергей Кацаров има и второ обвинение – за съставяне на документи с невярно съдържание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!