Църквата се възмути от изложбата на мъртви тела в ЦУМ

Последна промяна на 25 април 2013 в 11:08 17248 19

Световноизвестната изложба "Човешкото тяло - разкрито и реално" Снимка: Сергей Антонов

Мъртвото, разлагащо се човешко тяло обикновено влияе отрицателно върху човешката психика, създава отрицателни емоции. Хората могат да получат от такова зрелище сериозни дълготрайни психически травми.

Това се казва в  становище на Ловчанския митрополит Гавриил във връзка с изложбата "Човешкото тяло - разкрито и реално", която ще бъде открита в ЦУМ днес.

Според публикуваното на сайта на Светия синод мнение изложбата е в противоречие с православната религия, която учи, че душата и тялото са едно цяло и красотата на човек се намира именно в това единство. 

"Ценността на нашите тела, обаче, не се проявява в тях, взети сами по себе си, а в това доколко те са целомъдрени съсъди на нашите верни на Господа души. С други думи, човешкото тяло е призвано да съслужи на човешкия дух и на действащата в него Божия благодат, така че човешката личност да постигне същинското си призвание – в тялото и духа си да придобие християнската святост", пише митрополит Гавриил.

"А какво ни се предлага да „съзерцаваме” в изложбата „Човешкото тяло - разкрито и реално”? Нещо достойно ли? Точно обратното! Предлага ни се да заплатим, за да разгледаме изложба на абсурда, в която човешката личност е редуцирана до нейната телесност", посочва се още в становището.

Митрополит Гавриил е категоричен, че гледката на мъртви части на "разлагащо се тяло" е грозна и дори стряскаща.

"Кой от организаторите може да успокои християнската ни съвест, която с болка вижда как с комерсиални мотиви е нарушено правото на починалите „експонирани” хора да пребивават след смъртта си в мир и покой?", отбелязва ловчанският духовник.

"Затова считаме за недопустимо осквернение и за обида, както към мъртвите, така и към живите, в Централния универсален магазин на София да бъдат изложени човешки тела", се казва още в становището.

От името на Българската църква митрополит Гавриил призова вярващите да не посещават "тази безбожна, нехуманнна и опасна за здравето на човешката душа изложба".

Изложбата "Човешко тяло-разкрито и реално" е дело на американската компания Premier Exhibitions, водещ организатор на изложби, свързани с човешката анатомия.  Всички експонати са дарени за научни и образователни цели на акредитирани медицински университети в Народна република Китай. Самите експонати са изработени в Китай.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.05 2013 в 12:11

Църквата я знаем. Вслушайте се какво ви казва Гавраиил сега и тук.

29.04 2013 в 13:51

Кой точно може да каже какво е морално и какво не?

27.04 2013 в 19:21

Питам се колко време ще мине докато се разбере за някой полудял, който е разрявал ближния си от любопитство да види дали в него е същото, като в "експонатите"? Защото ефектът би могъл с голяма вероятност да доведе именно до подобни действия.
"Изложбата" нарушава един куп български закони, но ... дали някой ще се самосезира?
http://www.peticiq.com/?kategoria=kaikki&sarake=lisayspaivamaara&jarjestystapa=desc&start=0 на четвърта позиция има петиция за спирането на изложбата, тук https://www.facebook.com/groups/422984261130812/ има група. Почти готово е и отворено писми, както и експертни мнения по въпроса.

25.04 2013 в 21:44

Аз също съм чувал, че тези експонати са правени от китайски затворници.

Това че са дарени от "акредитирани китайски университети" не означава, че хората са имали избор какво ще се прави с телата им. В Китай това може да е напълно законно, но в цивилизования свят това е силно неморално. Още повече ако телата им се експлоатират с цел печалба.

25.04 2013 в 21:09

Публикацията е подвеждаща. Труповете са "дарени" не от собствениците си, а от китайската полиция, която не може да даде смислено обяснение за произхода. Според международни доклади, става въпрос за трупове на екзекутирани затворници, вкл. от т. нар. "затвори на съвестта", където се затварят и екзекутират политически дисиденти и изобщо неудобни на режима хора. Повече информация: http://orthomatic.net/?p=1220

25.04 2013 в 19:20

А попа като боцва дробчета и карантиики не си вреди на душата.

25.04 2013 в 16:14

Пълна извратинящина е да ходиш на изложба на трупове. По- голям упадък на човешкия "дух" трудно може да се намери...А коментарите са още едно доказателство за това.

25.04 2013 в 15:43

Да, а пък земята е плоска....

25.04 2013 в 15:27

За мен лично гледката на разпнатия Христос предизвиква по-дълбоки отрицателни емоции именно заради внушението за единство на душата и плътта и сугерираното страдание на кръста. Другото е "пръстта", от която сме направени и е важно всеки да има една идея как функционира организмът му, а какъв по-добър начин от това да разгледаш триизмерни модели "на живо", които не страдат.

25.04 2013 в 15:14

По-малоумно изказване не бях чел скоро... но пък идва от митрополит на БПЦ, тъй че не се очудвам. Интересно ми е обаче какво му е мнението за много популярните костници в които се излагат черепи и кости из най-различни черкви и манастири. Добре, че не е митрополит, където е Баташката църква... досега сигурно да я е съборил.