Търсим помощ на 112 и чрез SMS

Елица Мартинова 24 октомври 2013 в 10:23 2896 1

Фалшивият сигнал е подаден на тел.112. Снимка: sxc.hu
Фалшивият сигнал е подаден на тел.112. Снимка: sxc.hu

При случаи на спешност гражданите ще могат да потърсят помощ на единния номер 112 и чрез SMS.

Това предвиждат приетите на първо четене днес промени в Закона за Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112.

Съгласно действащия в момента закон, приет през 2008 г., подаването на сигнал може да става само чрез телефонно обаждане. Ако поправката мине и на второ четене обаче, гражданите ще могат да търсят помощ и чрез SMS, който чрез специален софтуер ще пристига до централата на 112 под формата на гласово съобщение.

Според вносителите на законопроекта Христо Монов и Захари Георгиев от "Коалиция за България" възможността само за гласови съобщения поставя в неравностойно положение някои категории хора с увреждания на слуха и говора.

Вносителите посочват още, че хората, изпаднали в тежко шокова състояние, често губят способността си да говорят и също биха се възползвали от опцията за SMS. В новия регламент Христов и Монов предвиждат и ситуациите, в които гражданите се намират под смъртна заплаха и не е разумно да прибягват до телефонни обаждания.

Вносителите са изчеслили, че настоящият персонал нацентровете, които приемат обаждания на тел. 112, да не се справи с обработката на съобщенията, назначаването на допълнители служители за целта ще струва на държавата 300 000 лв.

"В същото време въвеждането на това допълнение ще помогне за спасяването на живота и здравето на много български граждани", пишат в мотивите си вносителите.

Опцията за SMS до тел. 112 мина на първо четене още в миналия парламент, но окончателното приемане на промените не остана време.

В края на септември промените предизвикаха остро недоволство у спешните медици, които са категорични, че няма да приемат промените, защото те ще допринесат за хаоса в спешната помощ.

Тази теза защитиха и депутатите на ГЕРБ по време на дебатите.

"Нека си представим, че се получи SMS "Помощ!". Кой ще бъде изпратен на този SMS? Спешна помощ, МВР, пожарна?  Установяването на това ще отнеме излишно време", коментира Даниела Дариткова от ГЕРБ.

"В SMS-a не е възможно пострадалият да опише състоянието си. Смисълът на гласовата комуникация е диспечерът да прецени какво и колко е тежко състоянието на човека и дали е фалшив сигналът или не е", коментира Московски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews