Спешните медици отказват да приемат спешни повиквания чрез sms

Вероника Шербанова 20 септември 2013 в 17:28 1971 1

Телефон 112
Телефон 112

Спешните медици отказват да приемат спешни повиквания чрез sms на телефон 112. Това заяви председателят на Асоциацията на работещите в спешната помощ д-р Десислава Кателиева.

По думите на Кателиева ако промените в закона бъдат приети и подаването на сигнал може да става с sms, това ще задълбочи хаоса в системата на здравеопазването.

С кратките съобщения връзката между пациент и лекар ще бъде еднопосочна и няма да могат да се разграничават наистина спешните случаи. Три четвърти от повикванията, които спешните екипи изпълняват в момента, всъщност не са спешни. Има и много недобросъвестни хора, които използват услугите на Спешна помощ, за да получат безплатен преглед, допълни председателят на Асоциацията.

Лекарите от Спешна помощ не са против въвеждането на E-call система, която автоматично ще известява за катастрофи. Не сме против и въвеждането на аудио-визуална връзка при пациенти с нарушения на говора и слуха. Преди въвеждането н възможността всеки да повика Спешна помощ с sms обаче, трябва да се промени нормативната уредба, за да се уточни кое е спешно и кое не е, уточни д-р Десислава Кателиева.

Друг проблем при подаването на сигнал с sms е, че не може да се получи изчерпателна информация за състоянието на пациента и за неговото местоположение, обясни д-р Кателиева.

Предложените промени ще се съгласуват с мобилните оператори и със Съюза на глухите, но не и с хората, които ще изпълняват спешните повиквания, жалват се от Асоциацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови