Световен прецедент: Ямбол отмени признаването на арменския геноцид

26 октомври 2012 в 21:32 2742 4

Сградата на общината в Ямбол. Снимка: Дарик
Сградата на общината в Ямбол. Снимка: Дарик

Общинският съвет в Ямбол отмени признаването на арменския геноцид с гласовете на съветниците от ГЕРБ.

Решението на Общинския съвет е за отмяна на декларация, признаваща арменския геноцид, съобщи агенция "Фокус". Декларацията бе приета преди 2 години.

Това е световен прецедент - досега не се е случвало град, държава, общност да вземе решение за признаване на арменския геноцид, след което да го отмени.

"За" гласуваха 20 съветници, 8 бяха против, 2-ма гласуваха "въздържал се".

17 от общинските съветници в града са на управляващата ГЕРБ.  Ден преди гласуването председателят на групата съветници на ГЕРБ Галин Костов обяви, че ще застане зад предложението да се отмени приетата преди две години декларация за признаване на арменския геноцид.

Предложението бе внесено от 7 общински съветници. Те твърдят, че проекти на общината с Турция не се реализирали заради декларацията за признаване на арменския геноцид, който Турция никога не е признавала.

Декларацията "рефлектира негативно върху партньорските отношения на община Ямбол и най-вече на организациите на бизнеса със сродни организации от южната ни съседка Турция", пишат те.

Декларацията за признаване на арменския геноцид беше приета на 38-то заседание на Общинския съвет-Ямбол, проведено на 28 октомври 2010 г., с гласовете на 28 от общинските съветници.

Още вчера арменската общност разпространи открито писмо, в което предупреждава, че се готви гласуване на предложение за отмяна на Декларацията за признаване на арменския геноцид.

„Отмяната на едно такова решение е поругаване паметта на милион и половина избити арменци. Никой народ не трябва да си позволява да забрави историята. Никой народ не трябва да губи достойнството си. Обида е да се посочва, че т.нар. арменски геноцид пречи за осъществяването на нечии икономически интереси. Изказваме силното си възмущение от решението", написа Соня Аршавир, председател на арменската общност в Ямбол.

На среща между членове на партия "Атака" с извънредния и пълномощен посланик на Република Армения в Република България Арсен Схоян е изразил своите опасения, че тези действия от страна на съветниците от партия ГЕРБ могат да прераснат в голям външно политически скандал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови