СУ въвежда електронна система за студентите, за да пребори опашките

Александра Маркарян 04 октомври 2012 в 10:36 2576 5

Софийският университет
Софийският университет "Св. Климент Охридски" Снимка: БГНЕС/ архив

Софийският университет въвежда електронна система, която ще реши проблема с опашките пред кабинетите на администрацията във факултетите.

Това обяви зам.-ректорът доц. Милена Стефанова пред OFFNews.

Във вторник студенти, изнервени от чакане на мудната администрация във Философския факултет, се сбиха на опашка.

Младежите чакали пред кабинет 46, където става записването за новата академична година. Приемното време на отдел “Студенти” на Философския факултет е едва три часа дневно. По неофициална информация сбиването станало заради студенти, които носели по няколко студентски книжки наведнъж.

„Не този случай ни е мотивирал да работим за намаляване на опашките пред кабинетите на администрацията. Работим почти година за въвеждането на електронна система за плащания на таксите. След плащане чрез нея записването ще става автоматично за студентите, които нямат невзет изпит. Така чувствително ще се намалят опашките“, каза доц. Стефанова.

Въвеждането на системата отнело толкова време заради нормативни и административни пречки. Необходимо било и специално разрешение от министъра на финансите, за да може СУ да открие сметка в банка, различна от БНБ, пред която да минават плащанията.

„Не гарантирам, че системата ще заработи от следващия семестър – трябва да направим тестове, все пак става въпрос за лични данни и пари на хората. Необходимо е да има изпитателен срок“, допълни доц. Стефанова.

Студентите, сбили се на опашката във Философския факултет тя определи като „хора, които не знаят, че се намират в университет“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!