Студентите, блокирали НАТФИЗ и "Раковски": Ректорът ни заплашва (видео)

Александра Маркарян 30 октомври 2013 в 08:29 5535 37

Окупираната аула на НАТФИЗ. Снимка: Ранобудните студенти
Окупираната аула на НАТФИЗ. Снимка: Ранобудните студенти

Няма желание за диалог. Единственият отговор от ректора е ултиматум - че ще запечата академията, ако не прекратим протеста. Заплахи получаваме и от други преподаватели.

Това пишат студентите от НАТФИЗ в писмо до медиите, изпратено в 3,52 ч. тази сутрин.

Като част от своя протест тази сутрин в 8 ч. те блокираха ул. "Раковски" при сградата на Театралната академия.

Те застанаха на пешеходната пътека и изиграха два пъти етюда си, докато дойде полиция. 

Между отделните етюди студентите пропускаха автомобилите, които се струпваха по улицата в пиковия час, след което отново "окупираха" пешеходната пътека, предаде bTV.

Те скандират "Оставка".

Коридорите в сградата на академията са пълни със студенти. Те държат плакати с надписи "Оставка", "Студентите не спят", "Студенти изпитват държавата".

Ето и пълния текст на изявлението им.

"До този момент ръководните органи на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ не са изявили желание за адекватен диалог с нас. При опит за разговор с проф. Любомир Халачев – ректор на НАТФИЗ – единственият отговор е ултиматумът – ако не напуснем аулата и не прекратим протеста до сутринта на 30 октомври 2013 академията ще бъде запечатана.

Заплахи получаваме и от други преподаватели, но заявяваме, че няма да напуснем аулата, и че не възпрепятстваме учебния процес във всички останали зали. Императивът на проф. Халачев да напуснем аулата е неприемлив, защото така ще дискредитираме студентската общност. Не сме съгласни и да бъде запечатана цялата Академия от ръководството й, защото това ще значи учебният процес да бъде преустановен. За нас това са две неприемливи опции.

Занятията не са прекратени, както може да се разбере дори от официалното изявление на ръководството. Не разбираме мотивите за ултиматумите и заплахите, които се отправят към нас.

Изкуството като израз на свободата и съставител на културата на една нация не бива да бъде подлагано на репресии. Оставаме отворени за диалог с ръководните органи ако те проявят желание за такъв.

Подкрепяме протеста и сме солидарни с колегите от другите университети в страната. Насърчаваме нашите колеги от други университети и академии да се присъединят към студентските протести. Този акт на съпротива цели да покаже нашата нетърпимост към управляващите.

Ние чувстваме Академията като наш дом, място където се ражда изкуството, а с него истината и свободата. Ние и нашите преподаватели сме едно. Апелираме към преподавателския и ръководния колектив на НАТФИЗ за разбиране и единомислие. Желаем нашето право за свободно изразяване на мнение да бъде уважено".

Студентите искат оставката на правителството и парламента. Те настояват за морал в политиката.

Студентските протести се разрастват. Ректоратът на СУ остава окупиран. От тази нощ студенти нощуват и в УНСС, в 2006 зала (точно срещу кабинета на Орешарски). Днес студентите от Медицинския университет ще решат с референдум дали да се присъедини. На обща студентска среща учещите в Пловдив също се събират днес в 13 ч., за да решават как продължават протестите. Те продължават и във Велико Търново. Студентите тук получават все по-широка подкрепа от български студенти зад граница.

Студентите искат оставка на правителството и морал в политиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!