Студентите, блокирали НАТФИЗ и "Раковски": Ректорът ни заплашва (видео)

Последна промяна на 30 октомври 2013 в 08:29 4788 37

Окупираната аула на НАТФИЗ. Снимка: Ранобудните студенти
Окупираната аула на НАТФИЗ. Снимка: Ранобудните студенти

Няма желание за диалог. Единственият отговор от ректора е ултиматум - че ще запечата академията, ако не прекратим протеста. Заплахи получаваме и от други преподаватели.

Това пишат студентите от НАТФИЗ в писмо до медиите, изпратено в 3,52 ч. тази сутрин.

Като част от своя протест тази сутрин в 8 ч. те блокираха ул. "Раковски" при сградата на Театралната академия.

Те застанаха на пешеходната пътека и изиграха два пъти етюда си, докато дойде полиция. 

Между отделните етюди студентите пропускаха автомобилите, които се струпваха по улицата в пиковия час, след което отново "окупираха" пешеходната пътека, предаде bTV.

Те скандират "Оставка".

Коридорите в сградата на академията са пълни със студенти. Те държат плакати с надписи "Оставка", "Студентите не спят", "Студенти изпитват държавата".

Ето и пълния текст на изявлението им.

"До този момент ръководните органи на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ не са изявили желание за адекватен диалог с нас. При опит за разговор с проф. Любомир Халачев – ректор на НАТФИЗ – единственият отговор е ултиматумът – ако не напуснем аулата и не прекратим протеста до сутринта на 30 октомври 2013 академията ще бъде запечатана.

Заплахи получаваме и от други преподаватели, но заявяваме, че няма да напуснем аулата, и че не възпрепятстваме учебния процес във всички останали зали. Императивът на проф. Халачев да напуснем аулата е неприемлив, защото така ще дискредитираме студентската общност. Не сме съгласни и да бъде запечатана цялата Академия от ръководството й, защото това ще значи учебният процес да бъде преустановен. За нас това са две неприемливи опции.

Занятията не са прекратени, както може да се разбере дори от официалното изявление на ръководството. Не разбираме мотивите за ултиматумите и заплахите, които се отправят към нас.

Изкуството като израз на свободата и съставител на културата на една нация не бива да бъде подлагано на репресии. Оставаме отворени за диалог с ръководните органи ако те проявят желание за такъв.

Подкрепяме протеста и сме солидарни с колегите от другите университети в страната. Насърчаваме нашите колеги от други университети и академии да се присъединят към студентските протести. Този акт на съпротива цели да покаже нашата нетърпимост към управляващите.

Ние чувстваме Академията като наш дом, място където се ражда изкуството, а с него истината и свободата. Ние и нашите преподаватели сме едно. Апелираме към преподавателския и ръководния колектив на НАТФИЗ за разбиране и единомислие. Желаем нашето право за свободно изразяване на мнение да бъде уважено".

Студентите искат оставката на правителството и парламента. Те настояват за морал в политиката.

Студентските протести се разрастват. Ректоратът на СУ остава окупиран. От тази нощ студенти нощуват и в УНСС, в 2006 зала (точно срещу кабинета на Орешарски). Днес студентите от Медицинския университет ще решат с референдум дали да се присъедини. На обща студентска среща учещите в Пловдив също се събират днес в 13 ч., за да решават как продължават протестите. Те продължават и във Велико Търново. Студентите тук получават все по-широка подкрепа от български студенти зад граница.

Студентите искат оставка на правителството и морал в политиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.10 2013 в 20:18

АМИ КАТО ВИ ЗАПЛАШВА ЗАПЛАШЕТЕ ГО И ВИЕ! ТЕ ТАКИВА УРОДИ СА МНОГО СТРАХЛИВИ-ДВА ШАМАРА И ЩЕ НАМОКРИ ГАЩИТЕ

30.10 2013 в 19:41

Браво на студентите! Благодаря ви, че сте с нас! На протестите съм почти всеки ден от 14-ти насам. Радвам се, че вие дадохте глътка свеж въздух и успяхте да възродите хората. Надявам се да победим (защото сега всичко е до победа) и да успеем да си изградим едно гражданско общество, каквото така и никога нямахме.
А относно платените червени драскачи - те освен, че са неграмотни, не могат и да манипулират. Не се хабете, толкова сте жалки - за 10лв ще си продадете държавата, ценностите и морала...Четете си в. Дума, гледайте бТВ, ТВ7 и Алфа, и не се занимавайте с истинските медии. Тук хората мислят и не можете да ги подведете така лесно! ;)

30.10 2013 в 18:59

Да, правилата на изборите и моралът на политическата система трябва да
бъдат променени, но не от този уродлив състав на Народното Събрание ! Не е работа на протеста да измисля и да кове закони ! Негoвата мисия е да
предизвиква предсрочни парламентарни избори до дупка до тогава, докато в Парламента се появи читаво мнозинство !

30.10 2013 в 17:59

*внимание

30.10 2013 в 17:51

Администраторите на сайта би трябвало да обърнат на постове като този!!!

30.10 2013 в 17:45

Балканското лайно е винаги на линия, за съжаление, и замърсява нета!!!

30.10 2013 в 15:33

Егати колко са изпаднали комуноидите, Бареков и Пеевски, за да наемат такива прости хора да плюят срещу студентите във форумите. Абе, тикви, уж тошовите комунисти от старата школа толкова ви обучаваха как да лъжете, окаляте, манипулирате и разделяте, а вие и това не успяхте да научите като хората...

30.10 2013 в 14:25

Bravo na decata na demokraciata. Ne se predavajte

<strong>Моля, пишете на кирилица!</strong>

30.10 2013 в 13:25

И да се излъчат за говорители на окупацията : Найо Тицин, Люба Кулезич, Евгени Михайлов, Едвин Сугарев, Саша Безуханова, семейство Прокопиеви, Ивет Добромирова ... и така до Цецко Цветанов! Честито на победителите!

30.10 2013 в 13:17

Те самите не знаят какво искат.Понеже им е платено, искат ОСТАВКА.
А след оставката какво- Урко се връща на власт.