Строителите на "Тракия" гладуват, готвят блокада

19 октомври 2012 в 10:21 3949 1

"Тракия" ще е готова окончателно чак другото лято. Снимка: БГНЕС

"Вместо заплати, през последните шест месеца сме получавали заплахи", пропищяха работници на автомагистрала "Тракия". Строителите планират да затворят магистралата в знак на протест, за да получат най-накрая заработеното.

С месеци наред не са извършвани плащания към фирмите изпълнителки, обяви Асен Башев, управител на "Башев Транс" ЕООД, цитиран от БГНЕС. Неговата фирма е една от наемателите към "Пътища Стара Загора" ЕАД, която не им е плащала задълженията си от април. Башев показва документи, според които "Пътища Стара Загора" му дължи 182 864,73 лв. На тях разчитат между 30 и 50 служители в "Башев транс".

В същото положение са още няколко фирми и техните работници, но по думите на Башев те се страхуват да присъстват на протеста. Получавали заплахи, че ако се включат, няма изобщо да си получат парите. По оценка на бизнесмена става въпрос за между 3 мнл. и 6 млн. лева.
"Казаха ми: Предупредени сме", е отговорът на Асен Башев за това кой ги е заплашвал, тъй като не иска да поставя и колегите си в риск и той да стане пречка все пак някога да си получат парите. "Ние видяхме, че по друг начин не можем и нямаме друг избор. Или да се разплатят, или да ставаме крадци , за да си храним семействата си или другия вариант е... трябва да умираме, това е – до там я докараха". 

Башев дори е предупредил общината и полицията, че ако до мирния протест няма финансово решение, ще преминат към гражданско неподчинение и ще затворят участъка от магистралата. Преди два дни е предупредил  за намеренията си и директора на Агенция "Пътна инфраструктура"  (АПИ) Лазар Лазаров, за да са спазени всички законови изисквания.

Към момента няма коментар от "Пътища Стара Загора" ЕАД. От АПИ обясниха пък, че са изпратили запитване до изпълнителя на Лот 4 с искане за информация за проблема. От Пътната агенция заявиха, че нямат сключен договор с "Пътища Стара Загора" ЕАД за изграждане на Лот 4 на АМ "Тракия", а изпълнител на Лот 4 на АМ "Тракия" е Сдружение "Тракия ІV" ДЗЗД. "АПИ своевременно разплаща към изпълнителите дължимите по договор суми за изпълнените и приетите от възложителя строително-монтажни работи. Последното извършено разплащане към Сдружение "Тракия ІV" ДЗЗД е на 5 септември 2012 г. в размер на 18 754 297,10 лв.", 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови