Стоянович уволни директора на музея за българско изобразително изкуство

11 септември 2013 в 09:37 3874 5

Петър Стоянович Снимка: БГНЕС, архив
Петър Стоянович Снимка: БГНЕС, архив

Министърът на културата Петър Стоянович уволни дисциплинарно директора на Националния музей на българското изобразително изкуство (НМБИИ) Славка Иванова, съобщи Министерството на културата.

Уволнението е следствие от констатирани нарушения след одит, разпореден от Стоянович на 17 юли. Проверката обхващаше финансирането и управлението на публичните средства, тяхното законосъобразно разходване, дейностите по съхранение и опазване на културния институт.

"Одитният доклад констатира тежки нарушения при възлагане на обществените поръчки и извършване на ремонтно-строителни работи в бившия Царски дворец, в „Музей на социалистическото изкуство” и Софийски арсенал „Музей на съвременното изкуство” (САМСИ)", аргументират уволнението от МК.

Били са отчитани несъществуващи обеми и размери на извършени дейности, неизпълнение на проекти решения, нарушаващи изискванията и статута на програмите на Оперативна програма "Регионално развитие", отчетите не са показвали реално вложените средства и материали (напр. описанието на климатична система в "Музей на социалистическото изкуство" е с подменени и неверни технически характеристики ). В Музея на социалистическото изкуство и в Софийския арсенал липсват издадени протоколи - "Разрешение за ползване" по реда на Закона за устройство на територията, а възлови агрегати от проекта САМСИ (панорамен асансьор, слънчеви колектори, фотоволтаични панели) липсват, заменени от строителни дейности, разминаващи се по своите обеми и финансово изражение с проектното решение, пише БГНЕС.

Материалите от одита са предадени в прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови