Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Близки на Вапцаров искат статуята му да излезе от Музея на социализма

21 август 2013 в 15:57 4886 4

Паметникът на Никола Вапцаров в Скопие.
Паметникът на Никола Вапцаров в Скопие.

Близките на поета Никола Вапцаров искат статуята на поета да бъде извадена от Музея на социалистическото изкуство, обяви пред "Фокус" внукът на поета, който носи неговите имена.

„Статуята беше в Националната художествена галерия, откъдето беше преместена, по незнайно какви причини, от предишното правителство.

Ние сме подели кампания да върнем статуята на старото ú място. Вапцаров, все пак не е живял по социалистическо време, нито статуята е създадена от социалистически творец”, обясни Вапцаров-внук.

По думите му е абсурд статуята на поета да стои до бюст-паметника на Тодор Живков.

"Тодор Живков цял живот е искал да се нареди редом до Никола Вапцаров, притискал е дядо ми да каже, че е бил негов съратник в партизанската му дейност. Вапцаров е отказвал категорично да го направи.

Изведнъж идва демокрацията и решават да го сложат до Тодор Живков и Георги Димитров. За Георги Димитров може да кажем, че е един от хората, които са виновни за смъртта на Вапцаров”, коментира още внукът на поета. 

Той е изпратил писмо до новия министър на културата - Петър Стоянович, с молба да върне статуята в Националната художествена галерия, но не е получил отговор.

Никола Вапцаров-внук напомни, че в Македония има няколко паметника на Вапцаров - в Банско и Струмица, а в Скопие има две негови статуи, като едната е бронзова и е на моста на изкуството. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews