Стоянович: Десните знаят, че експертното ни управление няма алтернатива

OFFNews 07 септември 2013 в 15:31 5037 27

Петър Стоянович Снимка: БГНЕС, архив
Петър Стоянович Снимка: БГНЕС, архив

Хората с десни политически убеждения са "напълно наясно, че това правителство, което е съставено от експерти, няма реална алтернатива". Освен това са напълно наясно какво ще направи с тях Бойко Борисов, ако се коалират с него. Това заяви министърът на културата Петър Стоянович в интервю за БНР днес.

Той разкритикува остро протестите, разстроен от факта, че демонстрантите викали "Оставка!" срещу премиера и правителството дори в деня на Съединението. "Това не може да се случи никъде в Европа. То води до разложение на националните приоритети и държавността”, каза министърът.

Протестите, според културния министър, били провеждани по начин, който "се разминава с добрия тон на 21-ви век". „Тези, които викат „оставка”, не казват какво по-добро ще дойде. Но те преминаха и една граница, която заплашва облика на България”, каза Стоянович.

Министърът обяви още, че при управлението на предшественика му Вежди Рашидов са били извършени "шокиращи" финансови нарушения.

"Проектът за „Лувъра“ е лошо направен, недогледан финансово. Колкото до другите два музея – за модерно изкуство и на тоталитарното изкуство, там нещата са в пъти по-зле даже и от Лювъра. И това много скоро, както публично, така и по линия на съответните компетентни институции, ще излезе на бял свят. Включително и ремонта на вече съществуващите музеи, примерно като бившия царски дворец - Националната художествена галерия - и там има доста шокиращи неща, които, според мен, ще излязат на бял свят", заяви Стоянович.

Хубаво е да се правят музеи и галерии, но нещата, които предишният министър на културата „продаваше” в публичното пространство дори не са започнати от него, вметна той, уточнявайки, че проектът за т. нар. български Лувър е от времето на министър Емма Москова (1997-2000).

За три месеца ръководството на министерство трябваше да "върне влака обратно в релсите" – възстановен е диалогът с гилдиите и са подготвени най-важните за сферата на културата законопроекти, похвали се Стоянович.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!