Станишев: „За“ спешни избори, „против“ Велико народно събрание

21 февруари 2013 в 12:51 2901 15

Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС
Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС

За спешно разпускане на парламента и против свикване на Велико народно събрание се обяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Сергей Станишев.

„Ние никога не сме имали илюзии за характера на това управление. Вече го проумя дори Синята коалиция. Проумяха го и българските граждани. Най-голямото уважение към българските граждани е този парламент да се разпусне час по-скоро, да се отиде на спешни парламентарни избори, за да се даде легитимност на всяко едно решение. Парламентът започна с най-високото доверие, което е имал един парламент, и приключва с 6%.

Много хубаво звучи Велико народно събрание, но вместо 240, ще извадят 400 депутати и един от замислите е да се извадят социалните клаузи от Конституцията“, заяви Сергей Станишев.

"За" спешни избори се обяви и лидерът на ДПС Лютви Местан. Той дори посочи крайна дата за провеждането им, насрочване би било "безотговорно" - 12 май.

Отива си най-лъжливото правителство, заяви още той от трибуната на Народното събрание, провокиран от острото изявление на вицепремиера Цветан Цветанов. Цветанов поименно упрекна Станишев и управлението на тройната коалиция в далавери и обвързаност с престъпни лица.

Станишев на свой ред обвини кабинета „ГЕРБ”, че с оставката си се опитва „да се изсули като мокра връв” от отговорността си.

Червеният лидер обяви още, че това правителство е правителство на монопола, превърнало Народното събрание в „гумен печат, който подпечатва всяко решение, взето навън” и нарече Цветанов „нагъл”.

Той поиска гаранция за провеждането на честни парламентарни избори и истинска борба с монополите.

„Наглият министър Цветанов“ задържа „Наглите, които отвличаха в неговия мандат“, репликира го вицепремиерът в оставка Цветан Цветанов. Той му припомни и редица скандали като тези около Азер Меликов и Хохегер. „Защо се изчервявате? Придобивате цвета на вашата партия. Половин милион лева отидоха в един бг гражданин. Доколкото ми подсказват... аз не искам да навлизам в личните неща“, каза Цветанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!