Станишев: ГЕРБ да напляскат монополистите

Елица Мартинова 20 септември 2012 в 09:05 1210 0

Сергей Станишев. Снимка:БГНЕС
Сергей Станишев. Снимка:БГНЕС

„Вместо да се репчат показно на Русия, от ГЕРБ по-добре да се заемат с монополистите в България“, посъветва лидерът на БСП Сергей Станишев пред bTV.

“Най-страшният проблем на това управление са монополите и лобистките закони. Монополното положение в страната смазва конкуренцията и самата пазарна икономика“, посочи още Станишев.

Той бе категоричен, че втори мандат на ГЕРБ би бил катастрофален за страната.

„Това правителство завършва, както и започна. ГЕРБ не могат да произведат нищо друго, освен обръчи от фирми, които са оплели цялата държава. Втори мандат на ГЕРБ би бил абсолютна катастрофа за хората“, заяви червеният лидер.

Той подчерта, че за провала на управляващите може да се съди и по репутацията им в Европа.

Според него в началото на мандата ЕС ги е похвалил заради гръмките предизборни обещания, но последният доклад на ЕК ясно е посочил, че ГЕРБ не са се справили със задачите си.

Станишев окачестви като „провал“ опитите на кабинета да усвои европейските фондове.

„Миналата година правителството заложи в бюджета за 2012 г. 3 млрд. 800 млн. лв. плащания по европейските фондове. До момента от тях са усвоени едва 12%, това не е ли провал?“, попита реторично червеният лидер.

Станишев подчерта, че предстоящите парламентарни избори са най-голямата цел за БСП и че социалистите вече са се поучили от грешките си.

Подобна бе тезата и на колежката му Мая Манолова, която посочи пред БНТ, че подготовката за изборите вече е започнала.

Червеното острие обясни, че БСП е започнала разговори с партията на Меглена Кунева „Движение България на гражданите“. Според Манолова срещите касаят самия изборен процес и търсят начини да се пресекат спекулациите с вота.

Депутатът на социалистите бе категорична, че ГЕРБ ще се опитат да фалшифицират изборите, за да спечелят втори мандат.

Твърдението за съвместна работа обаче бе напълно опровергано от "Движение България на гражданите". От пресцентъра на партията бяха категорични, че няма да водят каквито и да е преговори със социалистите.

"Не сме започнали и нямаме намерение да започваме съвместна работа с БСП, поради простата причина, че те също са част от проблема. Не са по-различни от ГЕРБ, те също фалшифицират бюлетини, подменят урни. "Движение България на гражданите" няма никакво намерение да се включва под каквато и да е форма в този политически картел", категоричен бе Петър Николов от партията на Меглена Кунева.

Той уточни, че "Движение България на гражданите" ще намери други начини, за да се бори с фалшифицирането на вота.

"Предвидили сме да се обърнем към различни граждански организации, за да бъдат следени изборите и да се спрат манипулациите с вота на хората", посочи още Николов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови