Срокът за изчисляване на майчинските остава 24 месеца

OFFNews 02 септември 2013 в 08:48 2956 1

Бисер Петков, управител на НОИ. Снимка: БГНЕС, архив
Бисер Петков, управител на НОИ. Снимка: БГНЕС, архив

Срокът за изчисляване на обезщетенията за майчинство остава 24 месеца. Той няма да се съкрати на 18 месеца, опроверга публикации в медиите управителят на НОИ Бисер Петков в интервю за Нова телевизия.

„В НОИ не е разработван проект и не възнамеряваме да инициираме срокът, за който се изчисляват обезщетенията за майчинство да се променя“, заяви Петков. Информация, че предстои връщане на режима, при който майчинските се изчисляват на база 18 месеца осигурителен стаж бе публикувана в един от националните всекидневници през уикенда.

"През 2011 г. се удължи срокът за изчисление на майчинството, за безработица. А от 2012 г. имахме ново удължаване на срока с още 6 месеца. Целта на законовите мерките беше да се постигне по-голяма обвързаност на осигурителния принос на лицата и размера на обезщетенията, които получават. НОИ няма да инициира промяна в тази посока. Няма да се намалява срокът за изчисляване на майчинските",посочи Петков.

Петков коментира и темата за възрастта за пенсиониране.

"Възможно е възрастта за пенсиониране да се обвърже със средната продължителност на предстоящия живот на хората в пенсионна възраст, тоест да се приеме перспективен подход", коментира Петков.

Петков заяви още, че до края на 2014 г. ще има електронен регистър на болничните листове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!