Социолози: Гражданите не припознават партиите по време на протести

Борислава Бибиновска 08 март 2013 в 14:50 1971 1

Протестите в София Снимка: Сергей Антонов
Протестите в София Снимка: Сергей Антонов

Позицията на нито една политическа сила по време на протестите не е успяла да съвпадне с тази на българите. 

Политолози предричат нова партия на протестиращите

Това сочат данни от изследване на обществените нагласи по време на криза на Института за модерна политика (ИМП). Изследването е направено между 18-26 февруари, като в него са взели участие 980 души.

Резултатите от проучването бяха представени на пресконференция в четвъртък от политолога Емил Георгиев и социолозите Евелина Славкова и Илия Джамбазов.

35,7% от анкетираните смятат, че политиците са останали изолирани от протестиращите и тяхната кауза. Разочарованието от сегашните партии пък дава възможност при предстоящите предсрочни избори през май месец да се появи нова партия, която да консолидира вота на недоволните граждани, уточняват социолози. Те не изключват у нас да се зароди движение, подобно на "Пет звезди" на италианския комик Бепе Грило, която събра над 20% от вота на италианците.

Въпреки всеобщото недоверие, гледната точка на ГЕРБ се възприема като най-близка до тази на гражданите - 16.9%. Втори по този показател са БСП с 12,1о на сто.

3,6% от респондентите смятат, че националистическите партии АТАКА и ВМРО също са били близо до народа в своето виждане за проблемите, подтикнали българите да протестират. 

Резултатите от изследването на ИМП разкриват, че хората настояват за коренна промяна на политическата система у нас. Тенденцията като цяло води към спад на общественото доверие към партиите.

Цели 91,6% от интервюираните посочват, че определят като лошо икономическото състояние на страната през последните 12 месеца. Едва 4,10 на сто смятат, че до е добро. 

Най-важното нещо, което трябва да се промени в страната пък е българското законодателство. 22,1% от респондентите отговарят, че най-важното е да се променят някои от законите. 21,9 на сто искат смяна на правителството, а според 20,2% пътят на промяната трябва да започне със съвсем нов парламент. 14,8% от анкетираните са посочили, че най-важното нещо в период на икономическа и политическа криза е да се приеме нова конституция. 

Според проучването 57,8% от българите традиционно гласуват за партията, на която симпатизират. 30,3% пък дават своя вот за партия на промяната. 4,5% от респондентите уточняват, че при избори, гласуват за управляващата партия.

Ако изборите бяха днес ГЕРБ отново биха спечелили доверието на електрората. При евентуални днешни избори, резултатите биха били следните: ГЕРБ - 24,1%, БСП - 20,3%, ДПС - 4,6, Атака - 3,6%, а "България на гражданите" - 2,7%.

"България на гражданите" на Меглена Кунева е партията, която най-много губи от доверието на гражданите, подчертават социолози. 

Проучването за обществените нагласи отразява и отношението на гражданите към политиците. Според данните премиерът  в оставка получава 37,3% одобрение и близо 40% неодобрение. Отношението към опозиционния лидер Сергей Станишев пък е, както следва - 24,6% на одобрение и 51% неодобрение. Председателят на трета по сила политическа партия - Лютви Местан, е събрал одобрението на едва 7,9% от респондентите и 66,4 на сто неодобрение. С най-голямо одобрение и през месец февруари е президентът Росен Плевнелиев - 48,8%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови