София отбелязва Деня на детската книга с Литературен трамвай

Борислава Бибиновска 02 април 2013 в 09:00 1744 0

Литературен трамвай тръгва днес по софийските градски улици, за да прикани хората да не спират да четат книги. Инициативата е част от националната кампанията "Походът на книгите", която ще се състои от 2 до 23 април.

Организатор на кампанията е Асоциация "Българска книга", МОМН, ББИА, Столична община и Столична библиотека.

Началото на кампанията съвпада с отбелязването на Световния ден на детската книга, който се чества в цял свят от 1967 г. и съвпада с рождената дата на великия разказвач на приказки Ханс Кристиан Андерсен.

Официалният старт на кампанията ще се състои днес от 10.00 ч. в Детско-юношеския отдел на Столична община. По случай откриването кметът Йорданка Фандъкова ще прочете приказката "Лоената свещ" от Андерсен. Приказката бе открита случайно в края на 2012 г. в Националния архив на Оденсе, родния град на датския писател, като се предполага, че това е и първата приказва на Андерсен.

На тържественото откриване ще присъстват Мариана Банчева - зам.-министър на образованието, младежта и науката и датския посланик в София Коре Ерхарт Янсон.

Програмата на "Походът на книгите" предвижда в работните дни от седмицата известни обществени личности ще прочетат любимата си приказка или детска книжка на малчуганите в различни детски градини и учениците от началния курс на различни училища. Четения ще се случват и в библиотеките в страната.

Междувременно литературен трамвай ще се движи по софийски улици и ще приканва децата и хората да четат.

Всички пътници и деца ще могат да срещнат с популярни съвременни български писатели и поети, популярни личности и ще се насладят на различни четения и разговори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови