Откриха първата приказка на Ханс Кристиан Андерсен

13 декември 2012 в 10:33 6048 0

Откриха първата приказка на Ханс Кристиан Андерсен. Снимка: wikipedia
Откриха първата приказка на Ханс Кристиан Андерсен. Снимка: wikipedia

Първата приказка на великия разказвач Ханс Кристиан Андерсен бе открита в родината му Дания. Тя се казва "Лоената свещ".

Приказката е била намерена случайно в дъното на кутия в националния архив на Дания, съобщи Би Би Си.

Според информацията във вторник един от изследователите в архива се е обадил на директора Мадс Кристенсен, за да му каже, че е открил ръкопис на приказка, която по негово мнение е написана от Андерсен още в ученическите му години. Ценността на находката е била потвърдена от водещи специалисти по творчеството на прочутия датски разказвач.

"Лоената свещ" е кратка история за свещ, която дълго време не може да открие смисъла на своето съществуване, докато не среща кутийка с прахан. Кутийката запалва свещта и по този начин и показва нейното предназначение.

Експертите смятат, приказката е написана през 1820 г.

„Това е сензационно откритие”, казва Ейнар Стиг Аскгаард от музея в град Оденсе.

Пред датския ежедневник "Политикен" експертите отбелязват, че ръкописът вероятно е копие на оригиналната приказка, която е бил загубена.

Вестникът е превел и публикувал приказката на английски език.

Ханс Кристиан Андерсен е автор на едни от най-известните детски приказки. Сред тях са "Храбрият войник", "Малката кибритопродавачка", "Грозното патенце", "Малката русалка", "Палечка" и др. Неговите приказки са преведени на повече от 150 езика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови