София намери място за още 40 хил. тона бали

Нели Чолашка 17 юли 2012 в 14:43 1520 0

Бали отлежават вече пета година в София. Снимка: БГНЕС
Бали отлежават вече пета година в София. Снимка: БГНЕС

София успя да спазари изпращането на още 40 хил. тона бали за депониране в сметището в Ловеч, за което ще плати на ловешката община близо 28 лв. с ДДС на тон отпадък.

Това предложение на зам.-кмета по екология Мария Бояджийска ще бъде гласувано на сесията на Столичния общински съвет (СОС) в четвъртък.

Общинският съвет на Ловеч е одобрил сделката. Освен 1.120 млн. лв. за депониране Столичната община ще плати и за превоза на опакования боклук.

Транспортирането на отпадъците до депото ще се извършва с транспортни средства, снабдени с подходящо оборудване против замърсяване на околната среда или със специализирани автомобили, пише в доклада на Бояджийска. 

С това поредно извозване на бали в София ще останат още 27 хил. тона, за които се търси място из страната.

Балирането на боклука, до което се стигна след кризата със сметта на София през лятото на 2005 г., ще струва на столичани общо над 100 млн. лв. В тази сума влиза самата организация на балирането, но много по-скъпо излезе разкарването на опакованата смет из цялата страна. Освен до Ловеч бали са извозвани до Пловдив, Карлово, Севлиево. 

Отделно от това бяха изплатени компенсации от държавния бюджет на общините, които се съгласиха да приемат част от боклука. 

Сметта на София се балираше от 2005 до 2007 г., когато сметището край Суходол беше затворено. Впоследствие то отново беше отворено. За времето, в което то не работеше, са опаковани 766 087 тона смет в 881 435 бали, за които София все още търси място за депониране. 

От Столичната община твърдят, че все още има място в Суходол и не признават търсят ли се алтернативни сметища до построяването на дългоочаквания завод за боклука. За финансиране на завода от Брюксел все още нямаме ясен отговор. В най-добрия случай той ще заработи от 2015 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews