Снимка с убита птица не е достатъчна, за да осъдиш бракониер

Милен Енчев 19 ноември 2012 в 15:16 2800 3

Кадърът с ливадните дърдавци. Снимка: сп.
Кадърът с ливадните дърдавци. Снимка: сп. "Лов и риболов"

Снимкaтa със съдебния изпълнител от Враца, уличаващa го в бракониерство, билa старa и не доказвалa, че той е бракониерът. Това са аргументите, с които Окръжната прокуратура във Враца отказа да разследва деянието, научи OFFNews.

Прокуратурата беше сезирана за нарушението от екоминистерството в началото на ноември. Повод за сигнала беше снимка на на съдията в ловно списание, от която е видно, че Лаков е отстрелял птици от защитен вид – ливаден дърдавец.

В отговора на ОП Враца, получен в петък от ековедомството, се казва, че снимката е направена преди 3-4 години и фактът, че на кадъра Лаков държи забранения отстрел, не е доказателство, че той е стрелецът. Освен това през 2008 - 2009 г., когато е извършено деянието, все още не е била въведена разпоредбата на Наказателния кодекс, според която убиването на световно застрашени видове се наказва със затвор до 5 години и глоба от 5 до 20 хиляди лева.

"Всъщност, тогава действаше друг член на Наказателния кодекс, който беше аналогичен", коментира експертът по биоразнообразие в министерството Валери Георгиев.

Ековедомството още не е решило дали ще атакува отказа на прокуратурата за образуване на досъдебното производство. 

От публикацията в списанието става ясно, че съдебният изпълнител Лаков от години работи в Районния съд във Враца. Съдът и окръжната прокуратура са в една и съща сграда – съдебната палата във Враца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!