Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Служебният премиер Райков става посланик в Рим

29 май 2013 в 21:13 2298 3

Служебният премиер Марин Райков Снимка: БГНЕС
Служебният премиер Марин Райков Снимка: БГНЕС

Служебният премиер заминава за Рим. Марин Райков ще е българският посланик в италианската столица.

В сряда Министерски съвет публикува решение № 329 от 23 май, с което предлага на президента да освободи Ангел Чолаков от длъжността посланик на България в Италия и на негово място да назначи вече бившият премиер Марин Райков, съобщава БГНЕС.

С друго свое решение - отново от 23 май, кабинетът предлага на Росен Плевнелиев да освободи Джакомо Оливиери от длъжността почетен консул на Република България в Италианската република с консулски окръг, обхващащ територията на област Пулия и на негово място да назначи италианската гражданка Анна Мария Патриция Гадалета.

Двете решения на кабинета обаче не са подписани от Райков, а вместо него подпис е сложила служебният вицепремиер Екатерина Захариева.

На 22 май, когато се състоя последното редовно заседание на Министерски съвет, са взети 7 други решения за дипломатически рокади.

Министерски съвет предлага на президентът да освободи Филип Боков, който беше посланик в Словения и на негово място да назначи Иван Сираков, както и да освободи Николай Иванов, който беше наш посланик в Катар и вместо него да назначи Мирослав Зафиров.

Кабинетът предлага и друга смяна - Бранимир Заимов да смени Емил Ялнъзов на посланическия пост в Ирландия, а Ангел Чолаков да е посланик във Франция.

Кабинетът е номинирал Николай Милков за посланическото място в Канада, което до момента се заема от Евгени Стойчев. Иван Найденов е предложен за постоянен представител на Република България в Северноатлантическия съвет към Организацията на Северноатлантическия договор със седалище в Брюксел, Кралство Белгия (на мястото на Тодор Чуров).

Секретарят на президента Росен Плевнелиев Кирил Топалов пък вероятно ще стане "извънреден и пълномощен посланик на Република България при Светия престол и Суверенния военен хоспиталиерен орден на Свети Йоан от Йерусалим, Родос и Малта", съобщава БГНЕС.

Финансовият министър от служебния кабинет Калин Христов пък се връща на поста си в БНБ - подуправител, ръководещ управление "Емисионно".

Христов ще е и представител на БНБ в съвета на директорите на дружества, в които БНБ има участие ("Печатница на БНБ" АД и "Дружество за касови услуги" АД).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews