След наш сигнал: ИАНМСП разглежда жалба по съмнителен конкурс

Мая Младенова 30 декември 2012 в 11:07 1779 0

 

Aгенцията за малки и средни предприятия все пак реши да се сезира след публикации в OFFNews за раздадените по скандален начин пари от подопечния й Фонд за иновации. След като миналата седмица в писмо до медията агенцията обяви, че няма нарушения в класирането на спечелилите кандидати, тази седмица ведомството размисли и ще разгледа писмото-жалба на отхвърлена фирма поради "конкретиката на съдържащите се в него обстоятелства".

Това ще стане в първите работни дни на януари, когато за преразглеждане на конкретния проект ще бъде свикан оценяващият комитет, става ясно от отговор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП) до Darikfinance.

За опорочения конкурс ви съобщихме първи на 21 декември т.г.

"Във връзка с изложена в писмото на кандидата информация и предвид конкретиката на съдържащите се в него обстоятелства, считаме за необходимо същата да бъде обект на разглеждане и проверка от страна на членовете на Оценяващия комитет, като при необходимост да бъде направено и допитване до двамата независими експерти, извършили оценката на проекта. Такова заседание на членовете на Оценяващия комитет ще бъде проведено при първа възможност в началото на 2013 г., като за резултатите от проверката и становището на Оценяващия комитет кандидатът, както и медията, ще бъдат информирани своевременно", пишат от агенцията.

Ведомството е мотивирало със съмнителни аргументи решението си да не класира някои от кандидатите, оповести една от отхвърлените фирми - "Провити" АД.

Тя не е спечелила проект с мотива, че е "твърде млада, следователно - финансово нестабилна".

По конкретния казус от учреждението обясняват, че финансовата история на предприятие - кандидат за финансиране от Националния иновационен фонд няма "самостоятелна тежест" при класирането на подаденото проектно предложение. "Финансовата история няма самостоятелна тежест, защото същата не е самостоятелен критерий, а когато фирмата има финансова история, това се преценява като едно от доказателствата за финансова стабилност", е отговорът на Агенцията за малки и средни предприятия на запитване на колегите от "Дарик". 

Парите от Шестата конкурсна сесия на Националния иновационен фонд тази година бяха раздадени по арогантна схема, като договорите с определени фирми бяха сключени седмица преди да бъде публикувано класирането. От отговор на ИАНМСП, който редакцията получи, става ясно, че на 14 декември Оценяващият комитет е предал на изпълнителния директор на агенцията доклада си, в същия ден той е бил утвърден. Договорите със спечелилите фирми са сключени още на следващия ден - 15 декември, а едва на 20 декември бе публикувано класирането.

Със сключването на договорите стартира и процедурата за финансиране на проектите, които са за по няколкостотин хиляди лева.

OFFNews изпрати на ИАНМСП по конкретни въпроси около процедурата по класирането и очаква отговор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови