Сивата икономика в България - над 30%

26 декември 2012 в 20:39 1751 0

Банкноти. Снимка: БГНЕС
Банкноти. Снимка: БГНЕС

Сивата икономика в България надхвърля 30%, обяви зам.-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев в интервю за "Фокус".

Сивият сектор на пазара на труда се изразява в практики в работа без договор или на договор със скрити клаузи, осигуряване на минималния осигурителен праг и допълнително даване на пари "под масата”, както и осигуровки за половин работен ден, а служителите работят по цял ден, обясни Колев.

За да се намали делът на сивата икономика, трябва да се ограничат административните и финансовите тежести върху бизнеса, смята той. Би помогнала и електронизация на обществените поръчки, на регулативните режими, на получаването на лицензи, на даването на разрешителни, на плащанията към държавата.

Той предлага като стимул за тази услуга в края на годината да се възстановява част от ДДС - например 1%, за да може хората да ползват електроните разплащания или банковите карти.

2013 г. отново ще е година на стагнация, прогнозира Колев. Причините за това щели да са високите разходи за труд заради по-високата минимална заплата и по-високите минимални осигурителни прагове.

Задължението работодателят да плаща първите 3 дни от болничния на служителя също щяло да се отрази негативно.

Всеки 4-ти фирмен кредит има проблеми в разплащането на кредити в корпоративния сектор, като процентът на лошите предоговорени кредити е около 23-24%, съобщи още експертът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови