Шест години прокурори търсят причините за смъртоносна катастрофа край Кресна

Юлиан Христов 13 септември 2013 в 11:39 3203 4

Съдебна палата. Снимка: Сергей Антонов
Съдебна палата. Снимка: Сергей Антонов

Вече шеста година Прокуратурата не може да се произнесе за това какви са причините за смъртоносна катастрофа на Кресненското дефиле. 

На 27 юли 2008 г. 21-годишният Димитър загива, след удар с полицейски автомобил. Становището на полицията е, че младежът е карал с превишена скорост и всъщност той е причината за инцидента. Родителите на Димитър обаче са на други мнение. Според тях МВР и Прокуратурата прикриват факти около трагичния инцидент и по този начин спасяват убийците на сина им от правосъдие. 

Според Светла и Тодор Димитрови синът им е блъснат от полицейска патрулка на тъмно и неосветено място малко преди Кресна, а разследващите се опитват да потулят случая. Те твърдят, че полицаите докарали лекар, който е направил аутопсия на трупа без разрешение.

Родителите считат, че делото се размотава, за да изтече давността за преследване на убийците, като очакват вината за катастрофата да бъде хвърлена върху сина им или да приключи като престъпление по непредпазливост.

За случая е сезиран Европейският съд в Страсбург, омбудсманът и всички компетентни институции. Димитрови подали жалба до главния прокурор във връзка с отвод на вещи лица по делото и искат преразглеждане на целия случай. Назначена е петорна комплексна съдебномедицинска експертиза и се очакват резултатите, която забавя делото с още една година. 

Говорителят на Окръжна прокуратура в Благоевград Весела Стоилова обясни за OFFNews, че предстои наблюдаващият прокурор да се произнесе по разследването по същество. Това означава, че тепърва ще бъде решено дали делото да бъде продължено, спряно или прекратено. Има вероятност случаят да бъде приключен по давност. 

Днес родителите на Димитър и техни приятели се събраха на протест пред Съдебната палата в София. Те протестират срещу отказан достъп от правосъдие. Те не смятат, че съд и прокуратура отказват да изпълняват служебните си задължения, като позволяват затлачването на делото. 

Покрай техния случай гражданска инициатива настоява за среща с премиера Пламен Орешарски, на която да поставят някои въпроси със състоянието на правосъдието. Те се позовават на данни, според които 78% от българите нямат доверие в съдебната система, на 99% от подадените в Прокуратурата сигнали е отговорено с отказ да бъде извършена проверка, а 87% от подадените във Върховния касационен съд (ВКС) не са допуснати до разглеждане по същество, което е отказ от правосъдие. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови