Шефове на НЕК източвали "Белене" при три правителства

OFFNews Последна промяна на 23 септември 2013 в 15:15 3626 9

АЕЦ

Въпреки наложения мораториум върху строежа на АЕЦ "Белене" три поредни правителства са продължили да плащат за строителен надзор по проекта.

Това става ясно от съобщение на Прокуратурата, която даде подробности по операцията срещу източването на държавни пари по проекта за строежа на Втора атомна.

Акцията е проведена по два доклада на ДАНС. От първия ставало ясно, че от датата на налагането на мораториума от правителството на ГЕРБ - 29 март 2012 г. - в продължение на близо година и половина от сметката на НЕК месечно са плащани по 950 хил. евро на двете дружества, осъществявали надзора - „Уорли Парсънс” и „Риск Инженеринг” на Богомил Манчев.

Докладът на ДАНС е предаден в Софийска градска прокуратура (СГП) в началото на август тази година. В него има събрани данни за извършени злоупотреби от длъжностни лица, които са нанесли "крупни имуществени вреди на страната" покрай проекта "Белене".

Въз основа на доклада е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. От СГП уточняват, че разследването може да бъде продължено евентуално и за умишлена безстопанственост. 

Фактите 

На 29 март 2012 г. с решение на Министерския съвет е наложен мораториум на проекта за изграждане на АЕЦ „Белене”, което по същество означава спиране на всякаква дейност, свързана с реализацията му.

В рамките на проекта са сключени договори за осъществяване на строителен надзор с дружествата „Уорли Парсънс” и „Риск Инженеринг”. Въпреки че съгласно клаузите в тези договори изрично е отразено, че решенията на държавни органи (в случая наложеният мораториум) се явяват форсмажорни обстоятелства, при настъпването на които страните по договорите се освобождават от задълженията си, двама от бившите изпълнителни директори на НЕК ЕАД не са предприели процедура по спиране на плащанията.

Така, през следващите близо година и половина, въпреки отпадналото основание за плащане, по сметките на дружествата „Уорли Парсънс” и „Риск Инженеринг” са били преведени суми в размер на около 950 000 евро на месец, за извършване на строителен надзор по проект, който по същество е спрян, се казва в съобщение на Прокуратурата.

На 19 септември 2013 г., в СГП е постъпил нов доклад от ДАНС, в който е посочено, че са предприети действия по укриване и унищожаване на уличаващи документи.

Това наложило незабавното провеждане на операцията в петък, при която бяха претършувани офиси на „Уорли Парсънс”, „Риск Инженеринг” и НЕК ЕАД. 

В хода на операцията за 24 часа бяха задържани Иво Лефтеров и Крум Анастасов (бивши изпълнителни директори на НЕК ЕАД) и изпълнителният директор на „Уорли Парсънс” – Събин Събинов.

Към настоящия момент по делото няма повдигнати обвинения, като предстои обстоен анализ на събраните при разследването материали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.09 2013 в 21:55

еми не знам сега не ги разбирам тия работи ама ми се струва че дори замразен обект от такъв характер трябва да се контролира редовно от строителния надзор

23.09 2013 в 19:30

Ми не, не капим.Оти тая фирма мое и на овчио да е, ама най-голямата не е.Тъй се случи, че поназнайвам кой кой е в тоя бизнес.Не че знам 'сичко де....Мога да ти рекна, че и Бого Манчев си има такава фирмица, "Енемона" се нарича.Сега са го позакинали, ама преди добър бизнес въртеха.И други неща мога да рекна, 'ма ша си затрая, народа си е навил нещо на пръста и само него си знае, и се не сеща, че може и да е криво туй, дека го знае, или че има нещо, дето ич не го знае, пък и малко трудно сфаща, требе по по-помалко да му се кажуват некои работи, не бива отведнъж сичко.

23.09 2013 в 18:46

Фирмата на др. Кадиева е всъщност на Р.Овч. и поради този маловажен факт тя се превърна не в една от многото фирми за търговия с ем.енергия, а в най-голямата такава.
Капиш ?

23.09 2013 в 17:09

'М'чи как?

23.09 2013 в 17:03

За Р. Овч. - добре, ама как набърка тука Кадиев нещо не можах да разбера.Нито ми е симпатичен, нито го защитавам, ама като се дрънкат такива работи трябва да има и някакво основание.А това, че жена му има фирма за търговия с ел. енергия не го считам за такова.Има доста такива фирми и някои са собственост на много по-влиятелни хора от Кадиев, макар че имената им не са така широко известни.

23.09 2013 в 15:44

Що си мисля, че нещо с договора не е наред ... я форсмажора не е обяснен и закован достатъчно ясно, я неустойката за прекратяване е огромна ....
Така или иначе - за такъв идиотски договор първо трябва да арестуват подписалите го от Тройната Коалиция начело с отговорния премиер Станишев, пък тогава да подгонят и изпълнителите от Парсънс ( които като световно име, направо не проумявам как са се хванали на играта на Манчев )

И да - Р.Овч. знае ....

Кой предложи Пеевски ?

23.09 2013 в 15:31

Предлагам ''Прокуратурата'' вече да получава своето възнаграждение само при ефективно осъждане и влизане в сила присъди по знаковите дела. То не бе "неизвестен извършител", не бе "пускане под домашен арест", само прах в очите на хората...

23.09 2013 в 15:28

как бе, те са невинни ...

23.09 2013 в 15:21

Р.Овч. защо не е арестуван? А Кадиев?