Семерджиев: Парното ще поевтинее с между 3% и 7,5%

11 декември 2012 в 12:33 1510 1

Ангел Семерджиев, председател на ДКЕВР. Снимка: БГНЕС, архив
Ангел Семерджиев, председател на ДКЕВР. Снимка: БГНЕС, архив

Парното ще поевтинее с между 3 и 7,5 %. За София намалението ще бъде с около 7 на 100.

Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев по време на национална дискусия по темата, предаде БНР.

Семерджиев допълни, че природният газ ще бъде по-евтин с повече от 9.3%, каквото е предложението на Булгаргаз. Очакванията на енергийния регулатор са, че някои от топлофикациите ще имат намаление, което е близко до новата цена на газа.

Ние, като регулатор, взехме всички мерки да могат топлофикационните дружества да предлагат икономически обоснована и приемлива от пазара цена на тяхната услуга. Това беше много важно в кризисния период - да не се допусне масово отказване от топлофикационната услуга. Надявам се, че наистина ще се повишава броят на клиентите на топлофикационните дружества, тъй като това определено ще доведе до по-ниски крайни цени, каза той.

Според председателя на енергийния регулатор цените на различните топлофикационни дружества ще се различават минимално.

За съжаление, обаче, има и клиенти, които не са удовлетворени и там топлофикационните дружества трябва да работят, за да не намалява броят на клиентите, които обслужват. Тъй като това ще доведе до поскъпване на услугата за останалите клиенти. Това е един от основните проблеми на топлофикациите, както и събираемостта, допълни Семерджиев.

До края на следващата седмица ще станат ясни окончателните цени на природния газ и парното.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови