Семерджиев: Нужни са 2 млрд. лв. за нови язовири

02 октомври 2012 в 12:49 1097 0

Ангел Семерджиев, шеф на ДКЕВР. Снимка: БГНЕС
Ангел Семерджиев, шеф на ДКЕВР. Снимка: БГНЕС

2 млрд. лв. са необходими за нови язовири в следващите 5 години. Става дума най-вече за инвестиции в Североизточна България, където има най-голям недостиг на вода. 

Това показват последните изчисления на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. 

Шефът на регулатора обясни, че проблемите с водоснабдителните системи са много сериозни, като даде и конкретен пример - Севлиево, където има режим на водата заради сушата тази година.

„Ние помагаме с каквото можем на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и напълно подкрепяме неговите усилия за решаването на всички тези проблеми чрез намаляване на ВиК операторите и окрупняването им”, обясни Семерджиев.

Според него окрупняването на дружествата щяло да е само в полза на "бъдещо развитие и подобряването на качеството на услугата".

"По-големите дружества се справят много по-добре от малките дружества, особено по отношение на инвестициите. Никой няма да даде пари да се инвестира в малките дружества", каза Ангел Семерджиев.

 „Освен това, окрупняването ще намали относителните разходи, защото вместо да има десет главни счетоводители, може да има един отдел. Това го е показала световната практика, не сме го измислили ние. Въпросът е да се приложи правилно, за да няма сътресения. Това е по-големият проблем”, обобщи председателят на ДКЕВР. 

Семерджиев обяви, че  "има предвидени увеличения на цените при ВиК дружествата".

„Увеличението покрива допълнителните разходи, които се правят във връзка с повишените цени на електроенергия", каза той.

За Бяла и Севлиево, където ръководството на ВиК операторите се оплаква от сушата и липсата на вода, увеличението на комплексната цена за битовите потребители е 5.13%, за Габрово – 5.23%.

"И двете дружества са далеч от социалната поносимост на цените на водата”, каза Ангел Семерджиев.

Според данните на ДКЕВР загубите по водоснабдителната мрежа средно за страната са между 40% и 50%.

"Шампиони" по загуби по мрежата са ВиК операторите в Добрич (с цели 80%) и "Софийска вода", която успя в последните години да намали загубите от 60% на 55%. 

Николай Марченко 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови