СЕМ: Връщането на доносниците в управлението на медиите е скандално

Елица Мартинова 12 октомври 2013 в 13:44 3570 4

Мария Стоянова, Снимка: СБЖ
Мария Стоянова, Снимка: СБЖ

„Благодарение на конституционните съдии бившите членове на Държавна сигурност ще имат законова възможност да заемат ръководни постове в българските медии и да контролират и регулират български медии, което, само по себе си, е скандално.“

Това заяви Мария Стоянов, член на Съвета за електронни медии (СЕМ), цитирана от „Фокус“. Тя коментира, че не е изненадана от развитието по жалбата.

„Само като види човек състава на съда, му става ясно какво ще бъде решението“, посочи Стоянова.

Тя изрази недоумение от факта, че законодателната власт допуска българските медии да се контролират от кадри, които са били част от репресивния режим в България.

„Хора, които са били част от пропагандната машина на Българската комунистическа партия, хора, които са били част от пропагандната машина на един режим, който беше обрекъл страната ни на изолация, който ни помагаше да живеем така, че да не знаек какво се случва около нас. Един режим, който ни беше затворил в страната ни, за да не излизаме. Благодарение на всичко това, страната ни и до ден-днешен има толкова много проблеми и все още не може да се отърси от миналото си“, коментира Мария Стоянова.

Тя направи паралел между решението за ДС-кадрите и това за оставането на Делян Пеевски в парламента.

„Българският Конституционен съд оставя в своята история една много специална техника на конституционното право, а това е техниката, която успя да изкара цели две скандални решения“, заяви Стоянова.

OFFNews припомня, че вчера Конституционния съд уважи искането на 57 депутати в 41-ото Народно събрание от „Коалиция за България“ и ДПС, които сезираха магистратите за промените в Закона за радиото и телевизията, които въведоха ГЕРБ. Измененията на бившите управляващи забраняваха членове на бившата Държавна сигурност да заемат ръководни постове в БНТ, БНР и СЕМ. С решението си обаче КС отмени забраната и даде „зелена светлина“ на ДС-кадрите.

Сред имената на подписалите сигнала до КС са бившият вече заместник-председател на парламента Любен Корнезов, лидерът на БСП Сергей Станишев и премиерът Пламен Орешарски. От ДПС присъстват имената на Четин Казак, Христо Бисеров и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови