Quantcast

Секат незаконно защитена гора в парк „Шуменско плато“ (снимки)

Последна промяна на 18 октомври 2013 в 16:12 4336 6

Незаконна сеч в парк
Незаконна сеч в парк "Шуменско плато". Снимка: Фейсбук

Незаконна горска сеч тече в природен парк „Шуменско плато“, съобщиха свидетели на престъплението във Фейсбук.

От снимките, направени на сечището, ясно личи, че става дума за незаконна сеч – дърветата не са маркирани и са изрязани видимо нескопосано, много над основата.

OFFNews се свърза с дирекцията на природния парк, откъдето ни препратиха за подробности към Държавното горско стопанство – Шумен. „Горското стопанство е собственик на земята и гората, ние нямаме служители, на които са вменени охранителни функции“, бе изненадващия коментар, който получихме от служителка на парковата дирекция. Всъщност, по закон тъкмо дирекцията на парка би трябвало да се занимава с охраната и опазването на защитената територия, независимо, че собствеността на гората формално е в горското стопанство.

Подробности за случая – каква е площта на незаконната сеч, колко дървета са отсечени, правена ли е проверка, има ли заподозряни извършители, не получихме и от ДГС – Шумен. Служителка на стопанството вежливо ни обясни, че не може да даде никаква информация по случая, тъй като директорът на стопанството днес не бил в офиса си.

Според авторите на снимките за сечта става въпрос за цигански набег над гората. Доказателства в тази посока обаче няма.

Незаконната сеч е престъпление по Наказателния кодекс и се наказва с глоба и затвор. Въпреки това присъдите за това криминално деяние в България до момента са скромен брой.

Подобен сигнал за груба незаконна сеч - в ловно стопанство „Мазалат“ в Средна Стара планина подаде в началото на октомври в прокуратурата екокоалицията „За да остане природа в България“.

За аналогични сечи сигнали има и за района на Варна, както и за Велико Търново.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.12 2013 в 19:28

Марин Николов от Шуменско плато е натоварен с контрола- бившия директор Десо Милев му е издал заповед за това. Новият политически назначен директор нищо не го интересува и като няма кой да я погледне тази дирекция такива като Николов се правят на разсеяни по цял ден и мързелуват

20.10 2013 в 00:45

да, само крумовите закони ще ги оправят кракците!!!

18.10 2013 в 21:13

Да видите само какво става в боровата гора , близо до гр. Трявна. Всеки божи ден, се карат трупи, по няколко тира минават край къщата ни. И това от 7-8 години. Обезлесиха Балкана, изродите.

18.10 2013 в 18:35

Спорно е имало ли е някога "крумови" закони по нашите земи. Но иначе да това спокойно може да бъде обявено за тероризъм и да се преследва като тероризъм - заедно с краденето на "жица" и релси примерно.

18.10 2013 в 18:18

За бракониерите трябва да се върнат Крумовите закони!

18.10 2013 в 16:45

с една астра комби го изнесоха цялото плато, докато горския си пие ракията