Секат незаконно защитена гора в парк „Шуменско плато“ (снимки)

18 октомври 2013 в 16:12 5263 6

Незаконна сеч в парк
Незаконна сеч в парк "Шуменско плато". Снимка: Фейсбук

Незаконна горска сеч тече в природен парк „Шуменско плато“, съобщиха свидетели на престъплението във Фейсбук.

От снимките, направени на сечището, ясно личи, че става дума за незаконна сеч – дърветата не са маркирани и са изрязани видимо нескопосано, много над основата.

OFFNews се свърза с дирекцията на природния парк, откъдето ни препратиха за подробности към Държавното горско стопанство – Шумен. „Горското стопанство е собственик на земята и гората, ние нямаме служители, на които са вменени охранителни функции“, бе изненадващия коментар, който получихме от служителка на парковата дирекция. Всъщност, по закон тъкмо дирекцията на парка би трябвало да се занимава с охраната и опазването на защитената територия, независимо, че собствеността на гората формално е в горското стопанство.

Подробности за случая – каква е площта на незаконната сеч, колко дървета са отсечени, правена ли е проверка, има ли заподозряни извършители, не получихме и от ДГС – Шумен. Служителка на стопанството вежливо ни обясни, че не може да даде никаква информация по случая, тъй като директорът на стопанството днес не бил в офиса си.

Според авторите на снимките за сечта става въпрос за цигански набег над гората. Доказателства в тази посока обаче няма.

Незаконната сеч е престъпление по Наказателния кодекс и се наказва с глоба и затвор. Въпреки това присъдите за това криминално деяние в България до момента са скромен брой.

Подобен сигнал за груба незаконна сеч - в ловно стопанство „Мазалат“ в Средна Стара планина подаде в началото на октомври в прокуратурата екокоалицията „За да остане природа в България“.

За аналогични сечи сигнали има и за района на Варна, както и за Велико Търново.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews