СДС и БЗНС влизат в Реформаторския блок

Последна промяна на 30 юли 2013 в 16:22 5749 23

Официалното представяне на новия реформаторски блок. Снимка: Ю. Висожински
Официалното представяне на новия реформаторски блок. Снимка: Ю. Висожински

"Движение България на гражданите" предлага СДС и БЗНС (с лидер Николай Ненчев) да бъдат приобщени към новия Реформаторския блок.

Продължава и работата по създаването на т.нар. Граждански съвет около Реформаторския блок, съобщават от пресцентъра на ДБГ.

Днес Националният съвет на партията на Меглена Кунева е приел и над 200 нови члена от цяла България.

Припомняме, че на 7 юли ДСБ, “Зелените”, „Движение България на гражданите”, „Синьо единство” и Народна партия „Свобода и достойнство” обявиха, че изграждат общ широк реформаторски блок, чиято цел е да свали правителството на Орешарски и поведе битка срещу мафията.

Нашето разбиране е, че в момента има ясна разделителна линия между партиите в Народното събрание и тези извън. Парламентарните партии не могат да решат сериозните проблеми, пред които е изправена България – мафиотизиране и нефункциониране на държавните институции. Слагаме разделителната линия между нас и тях и това ни обединява в този реформаторски блок, заяви тогава секретарят на „Движение България на гражданите“ Йонко Грозев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.07 2013 в 21:28

Реформаторския блок.....СИ Е ПОСТАВИЛ ЗА ЦЕЛ......ДА ИЗЛЪЖЕ БЪЛГАРСКИЯ ИЗБИРАТЕЛ!!! Кой стои зад ДБГ и ще отреже ли ТОЙ клона на който седи!
Кой стой зад ДСБ?
Има ли в света партия Зелени.....в дясна коалиция?
И.....другите са подобни!!!
ОТГОВОРЕТЕ СИ НА ТЕЗИ ВЪПРОСИ И.....преценете дали да гласувате за тях!

30.07 2013 в 19:27

ЛУСТРАЦИЯ НА ВСЯКА ЦЕНА!

30.07 2013 в 19:13

Кунева е политик от европейска класа. А що се отнася до програма , платформа и икономически мерки "Движение България на гражданите" излезе с такава още през март-много преди всички големи партии да извадят предизборни програми. Дори бих казала, че в плана "Орешарски" откривам много от нейните идеи.
http://grajdani.bg/Dvijenie%20BG_Predizborna%20programa_akcenti_28_mart_2013_Sofia.pdf
На сайта на партията може да се видят всички дарения.

30.07 2013 в 18:43

А - ето че могло да се представят някакви конкретни искания, върху които да се мисли.
1. Лустрацията е душевен мехлем, но практически неприложима въвварианта, който искат радикалните реформатори. Дори Ленин навремето, а и нашите "комунисти" след 9.9 не са "прочистили" отведнъж всички възлови постове от хора, свързани с предишната власт. В днешно врема, по естествен начин, това става, но оства наистина усещането, че наследниците на бившите "комунисти" и ДС-ари държат юздите. За тях лустрацията е още по-трудно приложима. Всички лидери на партии, Президента и голяма част от интелигенцията биха попаднали под ударите на евентуален лустрационен закон
2. Новият Изборен Кодекс се изготвя в момента и, изглежда, ще има много новеи моменти, очаквани от обществото - изчистване на избирателните списъци, мажоритарен принцип и др. Бърза оставка ще преустанови тоя процес или ще го даде в ръцете на служебното правителство, което реално ще бъде на ГЕРБ и нещата ще си останат по старому
3. Нали не предлагаш избори на всеки 6 месеца? :-)
4. Ефекта ще е същия като "шоковата" лустрация (неслучайно използвам тая дума.. ако ти напомня нещо)
5. За това трябва експертна оценка (АЕЦ-а, другото се надявам да е вид черен хумор)
6. Точно това (спешно) бяха и първите действия на сегашното птравителство, които, като че ли сте пропуснали покрай протестите
7. Това е доста общо - никой не го оспорва, но "дявола е в детайлите"
8. "Пенсионната реформа", която беше прекратена беше едно просто повишаване на пенсионната възраст. По мнение на експерти има много по-важни структурни промени, които трябва да се направят (виж предизборните програми на партиите от последните избори). В средата на финансовата година, при Бюджет, който е трудно да бъде променен коренно, е много трудно да се направи нещо "революционно"
9. По принцип съм "за", но трябва да се прецизира, тъй като има риск от нарушаване на пазарните принципи.
10. Стига да може... ;-)
11. Като гледам гражданите се отказват от вече съществуващите си права, защо са им повече?
Излезе ли Гражданска организация с някакво ново предложение - лица, идеи и т.н. Примерно - това, което ти си написал, някоя ГО да го възприеме като свое предложение и да го внесе за обсъждане в Парламента или на среща с Министър председателя. Ти може да си й лицето. Кой знае - и бъдещ Премиер да може да станеш, ако си много добър ;-)

30.07 2013 в 18:15

Т.е. предлагаш правителство на ГЕРБ-3, назначено от олигархическото творение Плевнелиев (виж му биографията и как е станал толквоа велик, след като е нощувал по паркинЗите). Служебното правителство има само задача да подготви изборите и да решава текущи проблеми, а не да се бори с Мафията. След изборите, проведени по ГЕРБ-аджийския ИЗ какви сериозни промени очакваш? Най-близо до влизане при предишните избори бяха Кунева и НФСБ (про-ГЕРБ). След обединението може РБ да влезе, но то ще е за сметка на Атака. Разликата със сегашния Парламент ще се изрази или в коалиция ГЕРБ + РБ, която има шанс да направи мнозинство, или (ако няма мнозинство) - да напуснат Парламента както и сега и оново БСП и ДПС да в Правителството.
За първия вариант ми беше "насаждането на лъжливи твърдения". Кой - ГЕРБ или РБ имат управленски потенциал и/или икономическа платформа?

30.07 2013 в 17:58

Искам да видя платформа от тоя блок, и кои са основните приоритети. Не искаме поредната безпринципна коалиция която да махаме с павета от парламента.

1) Лустрация
2) Нов изборен кодекс
3) Избори 2 в 1 Май месец (без да пропускаме изборите октомври)
4) Кастриране на енергийната мафия
5) мораториум в/у белене (и аец-а и концлагера)
6) спешни социални мерки за най-бедните за да няма запалени хора, но краткосрочно, защотото дългосрочни енергийни помощи са помощи з асаниране на жилищата а не евтини въглища.
7) подържане на ниски държавни разходи и освояване на инвестициите по програмите в ЕС.
8) възтановяване на пенсионната реформа
9) Тотален бан на офшорните компании в държавните поръчки, заменки и други такива
10) Публичност на НПО-тата
11) Механизми за по-голям контрол на гражданите над МС и НС

Реформите във здравеопазването и висшето образование са сериозни теми - не мисля, че ще имаме "консенсус" по тези теми така че трябва да отпаднат за едно следващо правителство, въпреки че трябва да има големи реформи там.

30.07 2013 в 17:50

Крайно време е някой да покаже, че "Съединението прави силата" не са просто думи. Трябват и действия. Браво на Кунева.