НДСВ поиска да е в новия десен реформаторски блок

Георги Савчев 07 юли 2013 в 16:59 4303 8

Официалното представяне на новия реформаторски блок. Снимка: Ю. Висожински
Официалното представяне на новия реформаторски блок. Снимка: Ю. Висожински

Има интерес от НДСВ да се включи в обединението на реформаторския блок, съобщи председателят на Народна партия "Свобода и достойнство" Корман Исмаилов.

Днес ДСБ, “Зелените”, „Движение България на гражданите”, „Синьо единство” и Народна партия „Свобода и достойнство” обявиха, че изграждат общ широк реформаторски блок, чиято цел е да свали правителството на Орешарски и поведе битка срещу мафията.

Лъжа е твърдението на Бойко Борисов, че новият десен политически проект се финансира от банкера Цветан Василев, заяви Петър Москов от ДСБ. ГЕРБ бяха тези, които формираха този Франкейщайн около Корпоративна търговска банка и Делян Пеевски, а сега го използва БСП, каза Москов.

Нашето разбиране е, че в момента има ясна разделителна линия между партиите в Народното събрание и тези извън. Парламентарните партии не могат да решат сериозните проблеми, пред които е изправена България - мафиотизиране и нефункциониране на държавните институции. Днес слагаме разделителната линия между нас и тях и това ни обединява в този реформаторски блок, заяви секретарят на „Движение България на гражданите“ Йонко Грозев.

Грозев уточни, че в момента текат разговори и с неправителствени организации, които подкрепят новото обединение. Сред тях са и НПО-тата, които отказаха среща с премиера Орешарски.

Включването на СДС в реформаторския блок до голяма степен зависи от оценката на сините за управлението на ГЕРБ и визията им за бъдещото сътрудничество с партията на Борисов. Ако в СДС надделее схващането за партньорство с ГЕРБ, сътрудничеството им с новите десни ще е невъзможно.

Йонко Грозев от „Движение България на гражданите“ допълни, че обединението не е коалиция, а „нещо значително по-важно и голямо“. Няма да повторим грешката на старите опити да се обединява дясното, а слагаме на първо място проблемите, които трябва да се решат, търсим НПО-сектора и гражданите, за да получим подкрепа и експертиза, и тогава политическото обединение ще стане лесно и естествено, коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!