САЩ: Корупция разяжда полицията, митниците и съда в България

Юлиан Христов 08 март 2012 в 09:00 1589 0

Уволнения в Държавен департамент заради случая
Уволнения в Държавен департамент заради случая "Бенгази". Снимка: www.state.gov
Корупцията в България остава сериозен проблем в полицията, митниците, сред съдиите и прокурорите. Сложни съдебни процедури и прекомерни отлагания на дела затрудняват ефективното преследване на организираната престъпност и на корупцията. Това са изводи от годишния доклад на Държавния департамент на САЩ да стратегията за борба с трафика на наркотици и с прането на пари и други финансови престъпления. Правителството трябва да засили законите за конфискация на имущество и борба с корупцията, препоръчва Държавният департамент. Нужни са допълнителни реформи в полицията и съдебната власт. Работата на митническата агенция се нуждае от допълнително подобрение, за да може усилията срещу наркотиците да останат приоритет.

Действащите в България организирани престъпни групи са увеличили влиянието и участието си в международната търговия с наркотици. Тези групи са добре организирани и финансирани и загнездени в българското общество, констатира Държавният департамент в доклада за 2011 година.

Пратките, заловени от българските митници, са се увеличили леко през миналата година, но остават "исторически ниски", отбелязва докладът.

Черноморските пристанища все още се използват от трафикантите за пренасяне на кокаин от Южна Америка и на хероин от Турция и Иран за Европа. МВР се е отчело за януари-ноември със заловени 129 килограма хероин. Смята се, че операцията от 21 октомври, при която бяха иззети над 5 хиляди стръка канабис, е една от най-мащабните подобни операции в Европа.

Държавният департамент хвали ГДБОП за разследване, довело до залавяне на 460 килограма кокаин във Франция и 290 в Гърция. България е въвела "един от най-добрите контролни механизми в Европа" за бързо засичане на така наречените "дизайнерски наркотици".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови