Само БСП подкрепи ДПС за атентата срещу Доган

Елица Мартинова 23 януари 2013 в 10:24 1556 2

Лютви Местан, Снимка: БГНЕС
Лютви Местан, Снимка: БГНЕС

Въпреки надеждите на лидера на ДПС да чуят декларации, осъждащи атентата, от всички партии, само БСП прочете декларация преди дневния ред на парламента в сряда.

„Обстоятелствата налагат покушението да се разглежда като атака не към един, а към всички политически лидери. Особено неприемлив е опитът да се героизира един потенциален убиец. Настояваме всички партии да не допускат дори косвено поощряване на агресията срещу политическото различие. Животът на партиен лидер, животът на един политик, животът на който и да е български гражданин не може да е разменна монета за петте минути слава, за които мечтае някой потенциален убиец“, заяви от парламентарната трибуна лидерът на ДСБ Лютви Местан.

На пресконференция във вторник той обяви, че се надява в сряда да чуе осъждащи декларации от всички партии. Въпреки това парламентът не успя да се обедини около обща позиция.

В подкрепа на ДПС застанаха единствено депутатите от „Коалиция за България“.

„БСП иска да изрази силната си тревога от покушението на лидера на ДПС Ахмед Доган. Това беше нападение срещу лидера на движението с изключително тежки последици и за България, и за българския политически живот. Това е покушение срещу демокрацията и срещу всеки един от българските граждани. Последвалите сцени са отвратителни, саморазправата е недопустима, но нека не подменяме тезата. Неуместно и неприемливо е покушението да се представя като обикновена хулиганска постъпка. Случаят е свързан и с националната сигурност“, обясни от парламентарната трибуна червеният депутат Ангел Найденов.

Не се оправдаха очакванията, че повечето партии в парламента ще изразят отношение по въпроса.

На трибуната излезе единствено независимият депутат и бивш член на „Атака“ Кирил Гумнеров.

Той заяви, че тезите на БСП и ДПС са в разрез с демокрацията, защото пречат на хората свободно да изразят мнението си за покушението срещу Доган. Изказването му обаче бе прекъснато от председателстващата заседанието Менда Стоянова, защото Гумнеров не спази регламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!