Само 18 продукта с право да се наричат "млечни"

Вероника Шербанова 19 април 2012 в 15:10 1457 0

Млечни продукти, Снимка: БГНЕС
Млечни продукти, Снимка: БГНЕС

Само 18 продукта ще имат правото да съдържат „млечни“ в наименованието си. За останалите производителите ще трябва да измислят нови имена, в това число и всички стоки, съдържащи растителни мазнини дори в много малки количества.

Това предвижда проект на наредба за специфичните изисквания към млякото и млечните продукти, публикуван на сайта на Министерството на земеделието и храните.

Според наредбата в съдържанието на млечните продукти ще влиза само мляко, питейна вода, калциеви соли, ензими, млечна киселина, сол, билки и подправки за аромат. Производителите ще трябва намалят използването на сухо или концентрирано мляко до 20% от вложеното сурово мляко.

За да бъде използвано определението „млечен“ в името на продукт, той не трябва да съдържа мазнини и протеини с немлечен произход, както и желатин.

Т.нар. „имитиращи“ продукти, които не отговарят на условията, посочени в наредбата, ще бъдат поставяни в различен щанд. Ще бъде забранено производството им в едно и също предприятие с млечни продукти.

„Това не е нов стандарт, а е допълнение на вече съществуващия“, заяви земеделският министър Мирослав Найденов. Необходимостта му според него се е появила, след като редица производители са намерили начин да заобиколят наложените правила. „На пазара се появиха продукти с наименованието „млечен продукт“, в които количеството мляко е много малко. Затова се налага да бъдат пояснени значенията на наименованията, които ще се използват – напр. сирене, кисело мляко и др.“, обясни той.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!