Съдът заличи ключови свидетели по "Октопод"

Юлиан Христов 29 ноември 2012 в 12:16 1993 0

Алексей Петров
Алексей Петров

Осем свидетели по делото "Октопод" бяха заличени днес от съда по искане на прокуратурата. 

Сред хората, които трябваше да бъдат разпитани, са бившият финансов министър в кабинета на Иван Костов Муравей Радев, както и служител на ДАНС. 

Ролята на двамата свидетели в процеса е важна, тъй като те могат да хвърлят светлина върху влиянието, което е имал подсъдимия Петров. От заседание по делото на 19 юни свидетелката Даниела Конова, която е била наздорник към съвета по застраховане в правителството на Иван Костов, обясни, че отказването на лиценз на застрахователна компания "Левски Спартак" е коствала главата на вътрешния министър Богомил Бонев. Тогава Конова, която през 1998 година е оглавявала дирекцията „Застрахователен надзор“ в Министерството на финансите, обясни че след остраняването на Богомил Бонев, който е членувал в Националния съвет по застраховането, компанията получила лиценза си, като за това имало извънредно заседание на съвета.

В същия съвет член е бил именно и Муравей Радев, който обаче, по искане на прокуратурата, вече не е в списъка със свидетелите. Разпитът на Богомил Бонев пък беше отложен за втори път, след като при насрочената дата, делото беше отложено и така редът за разпит на свидетели се промени. 

Според защитата в процеса от важно значение са и показанията на служителя от ДАНС, който е работил с Алексей Петров и има преки впечатления от работата с него.

Днес показания по делото даде свидетел, който е заверил нотариално договор за прехвърляне на имот между Георги Цветанов, върху когото се гради основно обвинителната теза, и израелеца Маир Овадия. Според обвинителния акт Алексей Петров е склонил Георгиев насила да прехвърли свое имущество, като го е заплашил със саморазправа и побой. Днес нотариусът обясни, че прехвърлянето е станало привидно доброволно, Цветанов не е бил притеснен или уплашен, а при подписването Алексей Петров не е присъствал.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!