Орешарски: Подготвяме децентрализация на Здравната каса

Вероника Шербанова 02 октомври 2013 в 14:35 2173 1

Пламен Орешарски
Пламен Орешарски

Подготвяме първи стъпки за децентрализация на Здравната каса. Това заяви премиерът Пламен Орешарски по време на блиц парламентарния контрол.

Изказването на Орешарски беше в отговор на въпроса на бившия здравен министър Десислава Атанасова какви мерки ще предприеме правителството за това българите да се осигуряват, за да няма недостиг на пари в НЗОК.

Мерките, които ще предприемем, ще бъдат обсъдени по време на дискусиите за проектобюджета, посочи Орешарски.

Набелязани са мерки по промяна на механизмите на търговете за доставка на лекарства. Смятаме за скъпоструващите лекарства да въведем централизирани търгове, което ще намали стойността им, обясни премиерът.

Има и редица мерки за по-добрата събираемост на здравните осигуровки заради увеличаващия се брой на здравно неосигурените през последните години. Подготвяме и първи стъпки за децентрализация на Здравната каса, демонополизация и по-добър контрол, тъй като монополното положение на НЗОК е в основата на трудното събиране и разходване на средствата, допълни той.

Вярно е, че през последните десетина години здравната система е състояние на непрекъснат недостиг на средства. Здравната каса изпитва затруднения с финализирането на тази година. В края на първото полугодие са изразходвани повече от 50% от средствата, каза още Орешарски.

Здравният министър и премиерът си противоречат в изказванията, обяви в реплика Десислава Атанасова. Таня Андреева отрече да има нов начин на възлагане на обществените поръчки за лекарствата, а управителят на НЗОК Румяна Тодорова беше категорична, че няма да има връщане на лекарствоснабдяването, коментира тя.

Моля, когато обсъждате идеи, да го правите публично и прозрачно, за да могат българите да вземат отношение, посочи Атанасова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!