С 20 000 бебета по-малко родени в България за последните две години

Вероника Шербанова 10 юни 2013 в 18:50 1771 3

Лекар, Снимка: БГНЕС
Лекар, Снимка: БГНЕС

С 20 000 бебета по-малко са се родили през последните две години в България. Това стана ясно от доклад за политиките в здравеопазването на Института за икономически изследвания при БАН.

Здравната ни система няма готовност да посрещне нуждите на намаляващата раждаемост и увеличаващата се смъртност, коментираха специалистите. По думите им основната причина за това са неефективните здравни политики.

В същото време расте броят на болниците и болничните легла, като това става за сметка на частните инвестиции, обясни проф. Петко Салчев от института.

В България има 364 лечебни заведения, една трета от които са частни. Те обаче не са разпределени равномерно на територията на страната.

Разрешаването на проблемите в здравеопазването преминава през редица лобистки интереси на различни нива – на синдикатите, пациентските организации, лекарите и т.н., допълни проф. Салчев.

„Системата на здравеопазването гледа вътре в себе си, а не към пациента и това пречи“, посочи Салчев.

Един от основните проблеми според него е фактът, че държавата не знае точният брой на неосигурените българи. Според доклад на НАП от преди няколко месеца броят им е 450 000. Според други доклади и според медиите пък са 1,4 млн. души, коментира специалистът.

Ако неосигурените започнат да се осигуряват, е възможно цената на здравните осигуровки да бъде намалена, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!