Румен Петков: БСП е силна партия със загнило ръководство

Елица Мартинова 23 септември 2013 в 09:08 2202 11

Румен Петков. Снимка: bTV
Румен Петков. Снимка: bTV

"В по-голямата си част БСП е съставена от честни и почтени хора. Не съм съгласен, че партията е загнила, ръководството е това, което е обхванато от този процес."

Това заяви пред "Нова телевизия" бившият вътрешен министър Румен Петков, който в неделя взе участие в организираната от експрезидента Първанов дискусия, целяща да възстанови диалога в левицата.

Петков коментира разцеплението, което се наблюдава в столетницата. Според бившия вътрешен министър ситуацията в партията става все по-зле, откакто левицата е на власт.

Причината за това, според Петков, е, че лидерът Станишев си е самодостатъчен и неглижира срещите на ръководството.

„Девалвацията и деморализацията идват от това неглижиране. Този процес се задълбочава, откакто БСП е на власт. Ние, като се видим на Национален съвет, трябва да си викаме „За много години“, то си е цял празник“, коментира духовите бившият вътрешен министър.

Той е убеден, че партията има нужда от нов лидер, който, по думите му, трябва да е млад, енергичен, да има потенциал, интелектуален багаж и да не страда от разбирането, че си е самодостатъчен.

Петков подчерта, че има правителствени решения, зад които не стои левицата. Той обясни, че някой непонятни стъпки на кабинета нанасят удар по авторитета на столетницата.

„Когато на българския интелектуалец му кажеш, че Сидеров олицетворява етиката, това слага черта между партията и интелектуалците“, даде за пример Румен Петков.

Бившият вътрешен министър бе категоричен, че управленската политика на кабинета не се формира в централата на БСП, а "някъде другаде", но посочи, че самият той не знае къде.

Петков изтъкна, че ръководството на БСП отказа да отговори кой носи отговорност за "редица назначения".

Социалистът коментира и обединението на Реформаторския блок, като изрази учудване от "зоологическия възторг", който цари около новото обединение.

Това заяви пред „Нова телевизия“ бившият вътрешен министър Румен Петков. Той изрази критичност към личностите, намерили място в новото обединение, като подчерта, че става въпрос за добре познати лица, които претендират за нови начинания. Аз тези лица ги познавам, откакто съм се родил, заяви Петков.

„Когато чувам политически лидери да разправят, че партиите трябва да бъдат ограничени - когато тръгваш отявлено да ерозираш политическата система, трябва открито да признаеш, че си привърженик на анархията“, заяви Петков, визирайки максимата на Радан Кънев и Меглена Кунева, че политиците трябва да се отдръпнат и да освободят поле за гражданите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews