Режат парите на президента с 12%

Юлиан Христов 17 октомври 2013 в 12:38 1177 4

Президентът Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
Президентът Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

Бюджетът на президента ще бъде съкратен догодина с 12%.

Това съобщава в. "Преса", позовавайки се на шефа на бюджетната комисия в Народното събрание Йордан Цонев. Според депутата от ДПС всички институции трябва солидарно да поемат тежестта от съкращенията.

През 2013 г. бюджетът на президентската администрация е 6,3 млн. лв. За 2014 г. се предвижда той да бъде орязан със 767 000 лв.

Цонев обяснява, че в проектобюджета са орязани парите за всички администрации.

„Целенасочено орязване на бюджета на президента не е нужно, но в общия контекст на оптимизиране на разходите на администрациите, които са набъбнали страшно много - да“, коментира пред изданието левият депутат Димчо Михалевски. Според него 2,6 млрд. лв. се дават годишно за заплатите на чиновниците в публичния сектор и още 1,9 млрд. лв. за издръжка на тези администрации. Михалевски смята, че е редно и президентът да направи съкращения, за да се спести от средствата за издръжка.

Депутатът от ГЕРБ и бивш финансов министър Владислав Горанов е на мнение, че „безпринципната промяна на бюджетите на самостоятелните по конституция органи е неприемлива“. „Ако в случая ще има орязване на бюджетите на всички ведомства и това се налага от някаква по-висша цел, като примерно постигане на по-ниско салдо на бюджетен дефицит, трябва да бъдат засегнати всички“, обясни той.

Павел Шопов от „Атака“ обаче смята, че администрацията на президента е ненужно раздута и има нужда от драстични съкращения. „Президентът издържа около себе си метежници, хора, които в известна степен са в основата на това, което става по улиците вече 3-4 месеца“, твърди националистът. Възможно е между първо и второ четене хората на Сидеров да поискат още по-голямо орязване на парите на Плевнелиев. 

През 2001 г., когато е последната година от мандата на Петър Стоянов на „Дондуков“ 2, хазната отпуска 4,3 млн. лв. През 2009 г. бюджетът на институцията вече е 7,1 млн. лв. През 2010 г. по времето на Първанов той стана 5,2 млн. лв., а през 2011 г. бе орязан с 1 млн. лв. по искане на РЗС - до 4,1 млн. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови