Quantcast

Режат парите на президента с 12%

Последна промяна на 17 октомври 2013 в 12:38 750 4

Президентът Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
Президентът Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

Бюджетът на президента ще бъде съкратен догодина с 12%.

Това съобщава в. "Преса", позовавайки се на шефа на бюджетната комисия в Народното събрание Йордан Цонев. Според депутата от ДПС всички институции трябва солидарно да поемат тежестта от съкращенията.

През 2013 г. бюджетът на президентската администрация е 6,3 млн. лв. За 2014 г. се предвижда той да бъде орязан със 767 000 лв.

Цонев обяснява, че в проектобюджета са орязани парите за всички администрации.

„Целенасочено орязване на бюджета на президента не е нужно, но в общия контекст на оптимизиране на разходите на администрациите, които са набъбнали страшно много - да“, коментира пред изданието левият депутат Димчо Михалевски. Според него 2,6 млрд. лв. се дават годишно за заплатите на чиновниците в публичния сектор и още 1,9 млрд. лв. за издръжка на тези администрации. Михалевски смята, че е редно и президентът да направи съкращения, за да се спести от средствата за издръжка.

Депутатът от ГЕРБ и бивш финансов министър Владислав Горанов е на мнение, че „безпринципната промяна на бюджетите на самостоятелните по конституция органи е неприемлива“. „Ако в случая ще има орязване на бюджетите на всички ведомства и това се налага от някаква по-висша цел, като примерно постигане на по-ниско салдо на бюджетен дефицит, трябва да бъдат засегнати всички“, обясни той.

Павел Шопов от „Атака“ обаче смята, че администрацията на президента е ненужно раздута и има нужда от драстични съкращения. „Президентът издържа около себе си метежници, хора, които в известна степен са в основата на това, което става по улиците вече 3-4 месеца“, твърди националистът. Възможно е между първо и второ четене хората на Сидеров да поискат още по-голямо орязване на парите на Плевнелиев. 

През 2001 г., когато е последната година от мандата на Петър Стоянов на „Дондуков“ 2, хазната отпуска 4,3 млн. лв. През 2009 г. бюджетът на институцията вече е 7,1 млн. лв. През 2010 г. по времето на Първанов той стана 5,2 млн. лв., а през 2011 г. бе орязан с 1 млн. лв. по искане на РЗС - до 4,1 млн. лв.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.10 2013 в 18:04

За качеството на работа на Президентството и този бюджет е много над това, което получаваме. Най-удачния вариант беше да се отреже лицето Росен Плевнелиев и да се насрочат предсрочни президентски избори. За съжаление виждам, че дори Offnews са се впрегнали да ни убеждават с поредния си "образователен" материал, че импийчмънта е невъзможен. Напротив напълно е възможен дори от формална гледна точка. Срещите на тъмно, които Плевнелиев си организира с представители на мюсюлманските общности от съседните страни зад гърба на медийте и обществото са повече от достстъчен повод да бъде обвинен в измяна. Не случайно последва вълна от бежанци от Сирия, истеризира се темата в България, а и притесненията на различни експерти по национална сигурност ни дават достатъчно поводи за размисъл. Дали е случаен и факта, че вече повече от месец същия Росен Плевнелиев не е свиквал Съвета за национална сигурност за да чуе от първа ръка притесненията на колегите си? Държавната измяна около тази личност се носи като облак, в който обаче никой не иска да влезе. Има ли съмнения в някой, че Той не е обединител на нацията, а точно обратното, именно последните разделения и във връзка с протестите дори са с източник Президентството. Сериозно трябва да се замислим дали искаме да гледаме втори сезон на неграмотни новогодишни поздравления и клоуни в Президентството... :)

17.10 2013 в 16:48

Малко е, 50 % е по-правилно.

17.10 2013 в 16:40

Каквото повикало, такова се обадимо.Мутрата като дойде на власт нали намали бюджета на Първанов.

17.10 2013 в 12:43

Трябваше да му орежете бюджета, за да разпусне това народно сбиралище, нали?

Извънредно положение, разпускане на сметището, нови избори, забрана на бсп и дпс. Още има шанс да се оправят нещата, ама само 12% орязване дали ще е достатъчно?