Президентът е помилвал двама души през септември

OFFNews 17 октомври 2013 в 00:08 2208 5

Двама са помилвани през септември по предложение на Комисията по помилване при президента
Двама са помилвани през септември по предложение на Комисията по помилване при президента

Двама осъдени са помилвани през септември по предложение на Комисията по помилване при президента. Това става ясно от отчета на Комисията за третото тримесечие на 2013 г.  Общият брой на помилваните от началото на годината е седем души.

Помилван е 30-годишен палестински гражданин, пристигнал в България от Сирия на 26 октомври 2012 г., за да търси закрила у нас. Той е бил осъден заради два опита незаконно да напусне страната ни през границата с Турция. Опитите осъденият е направил, след като узнал, че е бомбардиран бежанският лагер, в който се намирали съпругата и новороденото му дете.

По преписката са работили съвместно екипите на Комисията по помилването и на Комисията по предоставяне на убежище при президента. С указ от 5 септември мъжът е помилван с неизтърпяната част от наложеното му наказание от 7 месеца лишаване от свобода.

С указ от 19 септември е помилван 37-годишен български гражданин, осъден задочно на година лишаване от свобода. Наказанието му е за грабеж от 2002 г. на портмоне с 12 лева, което впоследствие е върнато на притежателя му. Комисията отбелязва, че престъплението е извършено под влияние на наркотична зависимост, излекувана успешно след деянието в наркокомуна в Испания, където мъжът е останал да работи.

Мъжът се е завърнал доброволно в България през 2012 г., за да съдейства на българските държавни органи по друго задочно дело, по което е бил обвиняем отново за деяние, наказано с глоба. Мъжът не е имал други провинения в продължение на повече от 10 години, помагал е за лечението на други наркозависими. Комисията е счела, че отсъства риск от рецидив, след като е преодоляна основаната причина за провинението, а именно зависимостта на осъдения.

За периода юли-септември 2013 г. Комисията по помилване се е произнесла по 102 молби на осъдени, като 90 от молбите са решени с отказ от помилване.

В случаите на отказ експертите са счели, че помилването би представлявало омаловажаване на тежестта на извършеното престъпление и пренебрегване на опасността от рецидив. Десет от разгледаните за периода преписки са прекратени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!