Решение за Шенген ще има след доклада на ЕК за Румъния

Последна промяна на 26 октомври 2012 в 08:43 1322 1

 Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС
Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС

Решението на Европейската комисия за присъединяването на България към Шенген ще бъде взето след доклада на комисията за Румъния. 

Това стана ясно след проведената вчера среща на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи. 

"Решение за разширяването на Шенген не се очакваше заради последните дебати в някои държави от Европейския съюз и на фона на предстоящата мисия на Европейската комисия в Румъния в навечерието на предстоящия доклад за страната по механизма за сътрудничество и оценка", заяви пред български журналисти в Люксембург вицепремиерът Цветан Цветанов, цитиран от Дарик.

Министърът уточни, че мисията на ЕК в Румъния, подготвяща доклада, се очаква да приключи през ноември, а след публикуването на документа през декември тази година или януари догодина, се очаква разширяването на Шенген да залегне като точка с взимане на решение от Съвета. 

"С колегата от Румъния взехме думата, за да заявим, че толкова време, след като сме изпълнили всички изисквания и сме надградили много от установените стандарти за членство в Шенгенското пространство, дори охраняваме по-добре границите от някои "стари членки" на ЕС, чакаме политическото решение", добави Цветанов. Той отбеляза, че няма заложени нови мерки за приемането на България и на Румъния в Шенген. 

За голямо съжаление станахме жертва на вътрешнополитическите дебати в някои европейски страни, коментира той. Колегите споделят мнението, че популизмът взима принципна позиция за отлагането на решения, които могат да предизвикат дебат в ЕС, допълни вицепремиерът. 

По неговите думи съществува остър дебат в ЕС по повод свободния визов режим за гражданите на страните от Западните Балкани, особено Германия е тревожно настроена за увеличения брой на молбите за предоставянето на убежище на хора от този регион.

Позицията на България е за запазване на европейската перспектива на региона, отбеляза Цветанов. Той изрази очакването, че с механизма за наблюдение на тези държави и с предприетите от техните правителства мерки, този проблем ще бъде решен и настоящият визов режим ще бъде запазен, заедно с европейската перспектива. Решение по този въпрос не бе взето, уточни Цветанов. 

По повод обсъждането на темата за действия срещу тероризма вицепремиерът съобщи, че всички негови колеги се обединяват около мнението, че трябва да бъдат предприети допълнителни мерки за защитата на "меки" терористични цели, сред които обмяната на опит в предотвратяването и недопускането на подобни нападения. 

По темата Шенген на заседанието на съвета не беше проведена дискусия. Председателството и европейският комисар по вътрешни работи Сесилия Малмстрьом са подчертали, че България и Румъния са изпълнили всички критерии за членство и необходими предпоставки за вземане на политическото решение, което трябва да стане факт възможно най-скоро.

Българският вътрешен министър е подчертал, че страната ни "продължава да надгражда високите шенгенски стандарти и да прилага най-добри практики", като за пример е дал въвеждането на първия етап от Интегрираната система за наблюдение на сухоземната българо-турска граница. Вътрешният министър дал също и примери за пресичане на нелегална миграция, трафик на наркотици и организирана трансгранична престъпност. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови