Разкол на извънредното пленарно заседание

Елица Мартинова 26 февруари 2013 в 16:56 3058 0

Мая Манолова. Снимка БГНЕС.
Мая Манолова. Снимка БГНЕС.

По време на извънредното си пленарно заседание депутатите приеха на второ четене промените в Закона за енергийната ефективност. Макар че това са последните работни дни за парламента, днешното заседание не премина без спорове между опозицията и управляващите в оставка.

Измененията предвиждат разработване на Национален план за увеличаване броя на сградите с близко до нулево потребление на енергия. След като промените влязат в сила, ще въведат енергийно сертифициране на сгради в експлоатация и обособени части от сгради.

Макар че в по-голямата си част промените в Закона бяха гласувани без дебати, дневният ред на парламента предизвика спорове извън пленарна зала.

Според депутатите от „Коалиция за България“ програмата на НС – промени в Закона за енергийната ефективност, Закона за чужденците и спогодба с Швейцария - не отговаря на дневния ред на обществото.

„Всичко, което се случва в пленарна зала е абсолютно неадекватно на това, което се случва на улицата и по домовете на българските граждани. Докато хората протестират срещу високите сметки за ток, депутатите се занимават с ратифицирането на спогодба с Швейцария. ГЕРБ искат да тупат топлата и да вдъхнат живот на този парламент без доверие. Те не са в час и така и не разбраха какво им се случва“, заяви в кулоарите на парламента червеният депутат Мая Манолова.

По думите й единствените текстове, които могат да решат проблемите на хората, са в Закона за енергетиката, защото той може да развърже ръцете на ДКЕВР и комисията да намали цените на тока.

Зам.-председателят на ПГ ГЕРБ Димитър Главчев отговори на обвиненията на левицата с обяснението, че важният закон ще влезе в пленарна зала в сряда, защото днес едва днес е разгледан от икономическата комисия.

В знак на протест представителите на "Коалиция за България" отсъстваха от пленарна зала в повечето време.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови