Рашидов: Вдигаме стандарта в театрите

Елица Мартинова 09 октомври 2012 в 09:02 1401 0

Вежди Рашидов Снимка: БГНЕС
Вежди Рашидов Снимка: БГНЕС

 „Артистите ни работят сърцато, в последните години вече няма билети за никоя постановка. Хората заслужават, ще има увеличение поне 10% за заплатите им”, обясни пред БНТ министърът на културата Вежди Рашидов.

Той бе категоричен, че отделените пари за култура през 2013 г. ще позволят да се вдигне стандарта на работещите в театрите. Рашидов уточни обаче, че точният процент все още не е ясен.

Културният министър изрази желание да помогне на всички, работещи в сферата на културата – бранш, който по думите му е ощетен.

„Трябва да помогнем на артистите, да оправим условията за работа там. Трябва да се ремонтират колкото се може повече училища. И пари за киноиндустрията трябват, за да може да излизат още филми”, изброи приоритетите си Рашидов.

Министърът изтъкна, че културата трябва да е на първо място за България, защото според него „това са цветята в полето, в което се намира нацията”.

„Културата е огледалото на държавата. Като дойде Барозу, какво му показвахме? Едно прекрасно ново метро, мина през едно „Ларго”, което го изуми, после го водихме по музеи, вечерта – на театър. Все културни мероприятия, вместо да го заведем в една пречиствателна станция, построена с европейски пари”, аргументира се Рашидов.

Той бе категоричен, че новият бюджет ще отдели достатъчно средства за подпомагането на сектора.

„Сумите за култура са капка в морето на хазната. Винаги има пари, когато съзнанието ги разпределя правилно”, заяви културният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !