Рашидов: Не съм от тези, които блюдолизничат

09 септември 2012 в 15:25 2502 1

Вежди Рашидов. Снимка: БГНЕС
Вежди Рашидов. Снимка: БГНЕС

Сергей Станишев да не се упражнява върху думи, извадени от контекста на мое емоционално изказване, защото от подмазване и сервилничене се облагодетелстваха кръгове около него, дори и собствената му жена. Това се посочва в изявление на министъра на културата Вежди Рашидов по повод на изказване на лидера на БСП Сергей Станишев.     

Лидерът на БСП призова Рашидов да посочи кои са хората, които са се облагодетелствали от подмазване покрай премиера Бойко Борисов. Министърът заявява, че е готов да направи подобен списък, но облагодетелстваните от управлението на тройната коалиция били много и това нямало да се хареса на лидера на червената партия.

Цитиран от пресцентъра на културното министерство скулпторът посочва, че благодари на премиера Борисов за това, че в тежките години на криза винаги е чувствал неговото рамо в подкрепа на културата. В текста на писмото се казва още: 

В една прочувствена и емоционална реч по повод откриването на обновения с близо 800 000 лева европейски пари Сатиричен театър казах, че благодаря на премиера Борисов за това, че в тежките години на криза винаги съм чувствал неговото рамо в подкрепа на културата. Казах, че аз не съм от тези, които се подмазват и блюдолизничат, за да си уредят живота, но въпреки това бюджетът на културата се увеличава всяка година, а усвоявайки по най-прецизен и бърз начин европейските пари, ние осигураваме още един бюджет за българската култура. Исках да кажа, че не съм от тези, които чрез подмазване си уреждат живота, а именно обратното – по време на тригодишния си мандат досега във финансов план аз съм понесъл само лични загуби, поради факта че не мога да работя и продавам своите скулптури и че усилията ми в Министерството на културата отнемат цялата ми жизнена енергия.

Според Рашидов сервилниченето е присъщо на всяка власт, но всеки, който в настоящото правителство се е опитал да злоупотребява и да "уреди живота си" при ГЕРБ, е бил освободен от пост. 

Така си отидоха заместник-министри, много чиновници от висшия и среден ешалон и за съжаление - и някои колеги министри. На всеки в кабинета, а и в общественото мнение на страната, е известно, че настоящият премиер проявява нулева търпимост към всеки, решил или опитал се да се облагодетелства от властта. Дори и най-малкото съмнение в лоялността ми към ГЕРБ и към министър-председателя са халюцинации на някой болен мозък, а този, който би могъл да си помисли такова нещо, не е в час. Аз съм министър на ГЕРБ.

Писмото приключва с констатацията за усвоени най-много европари от министерството в последните няколко години. Според Рашидов близо 120 млн. лв. са дадени за ремонт на училища, театри, музеи, а вече година и половина работи "успешно театралната реформа, разкриват се нови археологически находки".  "Ако това беше направено по времето на Станишев, то състоянието на материалната база на българската култура щеше да е в пъти по-добро, но очевидно правителството на Станишев не се е интересувало от европейски пари, освен ако не може семейно да ги усвои или присвои", заключава в писмото си министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!