"Протестна мрежа" пуска вестник, за да достигне хората извън интернет (видео)

Мая Младенова 07 август 2013 в 16:22 6517 37

Протестна мрежа: (от ляво на дясно) Иван Димитров, Лъчезар Косев, Асен Генов, Жюстин Томс, Ясен Атанасов, Ивайло Захариев, Теодор Михайлов
Протестна мрежа: (от ляво на дясно) Иван Димитров, Лъчезар Косев, Асен Генов, Жюстин Томс, Ясен Атанасов, Ивайло Захариев, Теодор Михайлов

Новосформираната "Протестна мрежа" пуска свободен на разпечатване вестник в pdf-формат, за да достигне и до хората извън интернет. Много от материалите вътре са създадени в блоговете на протестиращи. Скоро може да заработи и малка, "бутикова" телевизия на протеста с двама водещи.

Това обявиха на първата си пресконференция днес представители на мрежата, която даде заявка да е изразител на идеите на антиправителствените протести.

Тя е създадена от членове и администратори на някои от основните групи на протестите във Фейсбук като "ДАНСwithme", "На кафе пред парламента" и др.

Имаме две категорични искания - оставка на кабинета и избори до края на годината. Не предвиждаме преговори с никого, нямаме политически амбиции. Ще бъдем само граждански коректив на управляващите, обявиха на първата си пресконференция няколко нейни представители.

Сред целите на мрежата е занапред действията на демонстрантите да са по-координирани, да се поддържа протестът жив и да обхване и гражданите извън интернет

Седемте представители на протестиращите, които се афишираха днес (поетът Иван Димитров, Лъчезар Косев, блогърът Асен Генов, преподавателката в НБУ Жюстин Томс, писателят Ясен Атанасов, актьорът от "Под прикритие" Ивайло Захариев, Теодор Михайлов), заявиха, че в момента в Протестна мрежа активно участват около 30 души. Тя ще се разширява чрез едноименна Фейсбук група и сайт и е създадена на хоризонтален принцип - на равни измежду равни. 

Участниците на няколко пъти обясниха, че нямат лидери и финансиране. Акциите им - като например тази с белия автобус от шперплат - струват символично и за тях събират собствени средства, не повече от няколкстотин лева. За есента, когато парламентът отново ще заработи, предвиждат нови акции.

Протестна мрежа: (от ляво на дясно) Иван Димитров, Лъчезар Косев, Асен Генов, Жюстин Томс, Ясен Атанасов, Ивайло Захариев, Теодор Михайлов Протестна мрежа: (от ляво на дясно) Иван Димитров, Лъчезар Косев, Асен Генов, Жюстин Томс, Ясен Атанасов, Ивайло Захариев, Теодор Михайлов

Брифингът на протестната мрежа започна бурно, след като на него нахлуха хората на Бисер Миланов-Петното и се наложи да бъдат изведени с полиция.

След като страстите утихнаха, представителите на протестиращите отговориха на много от дежурните въпроси, като например защо мислят, че нови избори няма да повторят сегашния резултат. Според Ясен Атанасов това не е сигурно, защото няма достоверни социологически данни. Жюстин Томс коментира, че след оставката мрежата ще продължи да бъде инструмент на гражданското общество, на непредставените партийно и непартийните.

"Сред нас има граждани с най-разнообразни политически възгледи, вкл. лявомислещи. Не сме на площада, за да върнем ГЕРБ на власт, а ако можем, да спрем тази порочна схема", посочи Асен Генов.

"Ние ще бъдем като лампата на Павлов, която ще светва на бъдещите управляващи. Не е реалистично да очакваме изцяло нови партии и субекти. Не формираме бъдещите политики, за това си има политици", допълни Лъчезар Косев.

На въпрос не е ли редно преди изборите да бъде преправен Изборният кодекс и/или свикано Велико народно събрание, Жюстин Томс отговори: "Законите трябва да се пипат с чисти ръце".

Watch live streaming video from politikatnet at livestream.com

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!