Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Прокуратурата се объркала, няма "Будали"

29 март 2013 в 14:23 2109 1

Съдебна палата. Снимка: Сергей Антонов
Съдебна палата. Снимка: Сергей Антонов

Прокуратурата опроверга информацията, че съществува преписка "Будали", в която са разработвани журналистите от сайта "Биволъ" Атанас Чобанов и Асен Йорданов.

Скандалът гръмна след като евродепутатът Слави Бинев съобщи за преписката, а от "Биволъ" отправиха запитване до прокуратурата. Тогава от държавното обвинение отговориха, че “вече образуваната преписка” е решена от ВКП на 18.02.2013 г. (два дни преди оставката на премиера Борисов) като е “изпратена по компетентност”. 

10 дни по-късно от прокуратурата пратиха писмо до "Биволъ", в което се уточнява, че запитването за това дали има разработка срещу Асен Йорданов и Атанас Чобанов е прикрепено поради техническа грешка към жалба от Атанас Чобанов за заплахи отправени в интернет форум, по която работи ГДБОП.

"На 22. 03. 2013 г. по електронната поща на Информационния център на прокуратурата е получено Ваше отворено писмо, в което поставяте следните въпроси: „Съществува ли разработка на МВР или ДАНС с кодовото име „БУДАли“ /или друго име/ срещу Атанас Чобанов и Асен Йорданов, журналисти от сайта“ Биволъ“? Ако съществува, кога е заведена, на какво законово основание, по чие нареждане и с каква цел?“. Във връзка с така зададените от Вас въпроси, Ви уведомяваме, че те не са от компетентността на прокуратурата. Поради техническа грешка, отвореното Ви писмо от 22. 03. 2013 г. е било регистрирано към жалбата ви, с вх. № 2159/ 2013 г., което не означава, че има образувана преписка във ВКП по зададените от Вас въпроси", пише в опровержението.

В МВР никога не е водена оперативна разработка с името “Будали”, по която да са подслушвани и следени журналисти, коментира преди дни главният секретар на МВР Калин Георгиев.  "Никой в България не е проследяван и подслушван за това, че е журналист. СРС-та се използват само тогава, когато има сведения за престъпления срещу националната сигурност или тежки криминални престъпления, наказуеми с лишаване от свобода за срок над 5 години. Ако някой от журналистите попада в тази категория хора, е друга тема. Има представители от гилдията, които далеч не са светци”, коментира още Георгиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews