ЧЕЗ показа договора за приватизация, задълженията били изпълнени

19 февруари 2013 в 09:43 3285 5

Електроразпределителното дружество ЧЕЗ публикува договора за приватизация на електроразпределителните дружества в Западна България.

В прессъобщение до медиите от компанията заявяват, че подписаният на 29.11.2004 г. от Агенцията за приватизация с ЧЕЗ договор, е публично оповестен от м. юли 2005 г. 

ЧЕЗ декларира, че е изпълнила всички свои задължения по този приватизационен договор. Доказателства за изпълнението на предвидените ангажименти по приватизационния договор могат да бъдат намерени на сайта на Агенцията за приватизация, публичен регистър, следприватизационен контрол.

ЧЕЗ е прозрачна европейска компания, която спазва законите на държавите, в които работи. От стъпването си в България, ЧЕЗ се позиционира като един от най-големите инвеститори в енергийния сектор. До момента компанията е инвестирала в страната над 1,7 млрд. лева, включително над 640 млн. лева в електроразпределителната мрежа, се казва впрессъобщението.

ЧЕЗ е и един от най-големите данъкоплатци в България. Откакто ЧЕЗ пое електроснабдяването в Западна България компаниите от Групата на ЧЕЗ в България са платили на държавата данъци в размер на 429 млн. лева, включително данък печалба, местни данъци и такси, акцизи и ДДС.

През 2010 г. българската държава получи от ЧЕЗ дивидент в размер на 41 млн. лева.

На 14 февруари Агенцията за приватизация обяви, че е готова да публикува приватизационния договор на ЧЕЗ. Оперативният директор на дружеството Петър Баран обаче заяви, че не може да даде съгласие за това, тъй като не представлява цялото ръководство на ЧЕЗ. Министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев заяви, че ще предприеме стъпки да се публикува приватизационният договор на ЧЕЗ, въпреки нежеланието на енергоразпределеителното дружество. Той вече говорил с юристите, които го уверили, че когато става въпрос за договор от особено висок обществен интерес, той може да се разсекрети.

Междувременно стартира и процедура за преглед на нарушенията, които биха могли да доведат до отнемане на лиценза на ЧЕЗ, започва държавата. Тя ще приключи до седмица и ако резултатите са достатъчно силни, за да бъде отнет лицензът на ЧЕЗ, това ще бъде направено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови