Прокуратурата иска екстрадирането на двама от бургаските атентатори

Юлиан Христов 12 септември 2013 в 10:58 2166 1

Главният прокурор Сотир Цацаров. Снимка: БГНЕС, архив
Главният прокурор Сотир Цацаров. Снимка: БГНЕС, архив

Двама от атентаторите на летището в Бургас са с известно местонахождение и Прокуратурата иска екстрадирането им, а обвинителният акт срещу тях трябва да бъде внесен до март в Бургаския окръжен съд. 

Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров преди днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Цацаров не поясни кои са двамата издирвани, но каза, че в момента те са в държава, "в която са налице способи на международната правна помощ, по силата на която могат да бъдат поискани, за да бъдат екстрадирани в България".

През юли МВР за първи път официално обяви имената на двама от заподозрените за атентата в Сарафово - австралийският гражданин Мелиад Фара (Meliad FARAH, известен също като Hussein HUSSEIN) и канадецът Хасан Ел Хадж Хасан (Hassan El HAJJ HASSAN). В периода 28 юни – 18 юли 2012 г. двамата са били забелязани в градовете Русе, Варна и Несебър, „Слънчев Бряг” и Равда, като през това време са се регистрирали в хотели и квартири с фалшиви самоличности: Браян Деймсън, Жак Мартин и Ралф Рико.

В четвъртък Сотир Цацаров обясни, че все още не е ясна самоличността на третия атентатор. Той каза още, че ако има пречки двамата известни да бъдат екстрадирани, те ще бъдат съдени задочно. 

"Прокуратурата не счита за необходимо да използва тези опции в НПК, в които разследването да спира, докато лицата не бъдат лични издирени. Трябва да дадем ясен сигнал, че този тероризъм среща нула толерантност в България и в крайна сметка се наказва, както законът го изисква. Ще използваме всички механизми на международната правна помощ. За третото лице в момента провеждаме действия, които би следвало да разкрият неговата самоличност. Знаем къде са две от лицата. Те се намират в държава, в която са налице способи на международната правна помощ, по силата на която могат да бъдат поискани, за да бъдат екстрадирани в България. Дали тези молби за екстрадиция ще бъдат удовлетворени зависи от държавата, в която се намират. Ние ще изправим пред съд не организация, а конкретни лица", поясни главният прокурор.

По думите му близо 95% от направените от прокуратурата поръчки по разследването в партньорски страни са изпълнени. Чакат се резултатите от поръчки в Турция и Италия.

"Що се отнася до това какво друго чакаме – то е свързано преди всичко с експертиза. Нашата амбиция е до месец март следващата година обвинителен акт да бъде внесен в Бургаски окръжен съд. Не мога да кажа, че съответните отговори ще бъдат получени в началото или края на месец март. За първи път в историята на международната правна помощ или по-скоро в договора за правна помощ между България и Ливан имаме изпълнена молба и то отлично", каза още Сотир Цацаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови