Президентът говори за Сирия, Иран, терора и протестите

Мая Младенова 24 септември 2013 в 21:39 2902 11

"Използването на химически оръжия не трябва да отклонява вниманието на международната общност от продължаващите груби нарушения на човешките права и страданията, породени от тях. Набраната инерция трябва да се използва за постигане на трайно политическо решение на конфликта чрез подновяване на Женевския процес и с активното участие на ООН". 

Това заяви в изказването си Президентът на Република България Росен Плевнелиев по време на Общия дебат в рамките на 68-мата сесия на Общото събрание на ООН, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Апелираме към Съвета за сигурност да се обедини и да поеме отговорност в съответствие с Устава на ООН, включително Седма глава, се казва още в неговото изказване.

Ето и пълния текст на изказването на Росен Плевнелииев.

"Имам високата чест да се обърна към този престижен форум от името на Република България. Позволете ми да поздравя Негово Превъзходителство г-н Джон Аш по повод избирането му за председател на 68-мата сесия на Общото Събрание на ООН. България приветства избора на темата на настоящия дебат, която е повече от актуална днес, и Ви пожелава успех.

Преди няколко години 16-годишно момче от България, в училищен доклад за Целите на Хилядолетието за развитие, сравни световния модел за развитие с пъстроцветен килим, в който липсват някои цветове, конци и шевове, което го прави да изглежда някак незавършен, с кръпки и одърпан.

Наистина изпълнението на Целите на Хилядолетието за развитие изглежда незавършено. Несъмнено много беше постигнато в световната борба срещу бедността и изостаналостта, но напредъкът в тази област остава непостоянен и ограничен. Днес е трудно да се приеме, че повече от един милиард души, включително деца, страдат от изключителна бедност и недохранване; основни здравни услуги остават непостижим лукс за много жени и новородени деца. Неравенството в разпределението на богатствата, в качеството на живота и в личните възможности става все по-осезаемо по целия свят. Промяната в климата и замърсяването на околната среда достигнаха обезпокоителни равнища и изискват спешен колективен отговор.

Независимо от усилията ни, край нас продължават да бушуват войни и въоръжени конфликти, които причиняват смъртта на хиляди хора и водят до хуманитарни кризи и човешко страдание; продължаваме да сме свидетели на незачитане на човешките права и основни свободи.

Дами и господа,

Ситуацията в Сирия продължава да бъде повод за безпокойство и сериозен риск за регионалната и глобална сигурност. България остро осъжда химическата атака, извършена на 21 август, която отне живота на хиляди невинни хора, включително и на много деца. Използването на химически оръжия в Сирия представлява фрапантно нарушение на международното право, военно престъпление и престъпление срещу човечеството.

Съществуват сериозни доказателства в подкрепа на твърдението, че режимът в Сирия е отговорен за тези атаки, тъй като той е единствената страна, притежаваща химически агенти и средства за доставката им за осъществяването на атака от такъв мащаб.

Не може да има безнаказаност и извършителите на това ужасно деяние трябва да понесат своята отговорност. Като една от държавите, подписали писмото, приканващо Съвета за сигурност на ООН незабавно да отнесе случая в Сирия към Международния наказателен съд, България се присъединява към призивите на Генералния секретар на ООН и на Върховния комисар по човешките права.

Моята страна приветства Рамковото споразумение между Съединените американски щати и Руската федерация за поставянето на арсенала от химически оръжия на Сирия под международен контрол с оглед на тяхното бързо и сигурно унищожаване и се присъединява към искането им режимът в Сирия да осигури непосредствен достъп на Организацията за забрана употребата на химическо оръжие за инспекция на всички обекти в Сирия. Апелираме към Съвета за сигурност да се обедини и да поеме отговорност в съответствие с Устава на ООН, включително Седма глава.

Използването на химически оръжия не трябва да отклонява вниманието на международната общност от продължаващите груби нарушения на човешките права и страданията, породени от тях. Набраната инерция трябва да се използва за постигане на трайно политическо решение на конфликта чрез подновяване на Женевския процес и с активното участие на ООН.

Задълбочаващата се хуманитарна криза изисква общи съгласувани действия, за да се облекчи страданието и да се помогне на хората в нужда. България оказа хуманитарна помощ, за да облекчи съдбата на бежанците в съседните страни. Намираща се недалеч от този регион, моята страна също е засегната от ежедневния приток на бежанци от Сирия. Независимо от финансовите ограничения, правителството прие план за действие в извънредни ситуации и осигури допълнителни ресурси, за да гарантира адекватно съдействие за настаняване и за осигуряване на подкрепа за сирийските бежанци. България разчита на помощта на своите партньори и на хуманитарните организации от системата на ООН.

Дами и господа,

Очакваме Иран да покаже ясна политическа воля и да отговори на опасенията на международната общност, като предостави достоверни доказателства за мирния характер на ядрената си програма. В това отношение пълното сътрудничество на Иран с Международната агенция за атомна енергия е изключително важно. Правителството в Техеран трябва да демонстрира по-голяма прозрачност в ядрената си политика и да действа в съответствие с резолюциите на Съвета за сигурност.

България приветства приемането на Договора за търговия с оръжие, който регламентира международната търговия с конвенционални оръжия, и очаква неговото бързо влизане в сила.

Моята страна е окуражена от възобновяването на преките мирни преговори между правителството на Израел и Палестинската автономна власт по инициатива на Държавния секретар на САЩ Джон Кери, Квартета и засегнатите страни. Очакваме и двете страни да покажат постоянство и решимост за мирното разрешаване на конфликта, да уважават легитимните си интереси и да се въздържат от едностранни действия, които биха могли да подкопаят този процес. Преговорите са най-добрият начин да се постигне крайната цел – справедливо, всестранно и трайно решение на основата на принципа на "двете държави".

България приветства назначаването на бившия министър на външните работи на България Николай Младенов за Специален пратеник на Генералния секретар и Ръководител на Мисията на ООН за Ирак. Неговата мисия в Ирак допринася както за процеса на изграждане и възстановяване на мира в тази приятелска държава, така и за стабилността в региона като цяло.

Г-н Председател,

България осъжда тероризма като едно от най-ужасните престъпления и сериозна заплаха за международния мир и сигурност. Той няма лице, име, цвят или религия. Поразява неочаквано, като белязва живота на всеки, до когото се докосне. Само преди няколко дни терористичен акт беше извършен в столицата на Кения, Найроби. От името на Република България бих искал да изразя най-искрените си съболезнования на народа и правителството на Кения, но също така на Ирак, на Пакистан и на много други.

На 18 юли 2012 г. терористична атака отне шест невинни живота на българско летище. Този инцидент промени България завинаги и ни припомни, че борбата срещу тероризма е обща кауза, около която трябва да се обедини цялата международна общност. Убеден съм, че извършителят на този зловещ акт скоро ще бъде изправен пред съда. България е благодарна на държавите-членки на ООН за моралната подкрепа и солидарността, както и за оказаната практическа помощ в разследването на това ужасно престъпление. Важната роля, която заема международното сътрудничество в тази област, отново показва необходимостта от бързото приключване на преговорите за приемане на Конвенцията за устойчива борба с тероризма.

Дами и господа,

Нека погледнем какво постигна Европа за един век. От континент в руини, раздиран от войни, ние, европейците, създадохме пространство на мир, сигурност и просперитет. Враговете станаха приятели и съюзници, обединени в името на по-доброто бъдеще на техните деца. Днес, в Европейския съюз имаме общо законодателство, споделяме общ пазар, изграден на основата на общи ценности.

Последните 25 години от историята на Балканите са още един ярък пример за това какво може да бъде постигнато, когато съседите работят заедно за постигането на една обща цел.

Изграждането на доверие, добросъседски отношения, стабилност и сигурност в Югоизточна Европа и Черноморския регион е сред приоритетите на България в областта на регионалното сътрудничество. Моята страна остава ангажирана и ще продължава да подкрепя усилията на нашите партньори от Западните Балкани да изпълнят критериите за членство в ЕС и да заемат своето легитимно място в обединеното европейско семейство.

Европейската политика на съседство остава един от най-ефикасните инструменти на Европейския съюз за задълбочаване на сътрудничеството и за осигуряването на мир и стабилност в региона. България придава особено значение на Източното измерение на тази политика, която ни предоставя средствата за укрепване на отношенията със страните от региона на Черно Море и държавите-членки на Източното партньорство.

Ако общите граници и географската близост ни правят съседи, то споделеното културно наследство ни превръща в семейство. Тази година ние, славянските народи, заедно честваме 1150-годишнината от Великоморавската мисия на Светите братя Кирил и Методий. Преди близо 12 века те ни дадоха безценния дар на първата славянска азбука. България прие учениците на Светите братя Кирил и Методий и възприе кирилицата, която ни помогна да запазим националната си идентичност за векове.

Дами и господа,

Тази година международната общност отбелязва 20-годишнината от Виенската декларация за правата на човека. По този повод България иска да подчертае твърдото си убеждение, че човешките права трябва да останат един от основните приоритети на ООН. Като кандидат за член на Съвета по правата на човека за периода 2019-2021 г., България ще удвои усилията си за гарантирането на най-високите стандарти за тяхната защита както в страната, така и в международен аспект.

България приветства свикването на Срещата на високо равнище по изпълнение на Целите на хилядолетието за развитие по въпросите на хората с увреждания. Като страна по Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания и като член на Бюрото на конференцията в Ню Йорк, България е силно ангажирана в насърчаването на всестранно и устойчиво прилагане на конвенцията на всички нива, включително чрез включване на организациите на хората с увреждания като важен партньор в това начинание.

Моята страна е убедена, че курсът на реформи в ООН трябва да продължи с цел повишаване на ефективността, представителността и прозрачността на системата на ООН. За да отговорим на нуждите на променящия се свят, ООН трябва постоянно да се адаптира и подобрява. Това включва обновено Общо събрание на ООН, по-силни ИКОСОС и Съвет за сигурност на ООН, отразяващи съвременните реалности.

На базата на дългогодишната ни ангажираност към принципите и ценностите на ООН, Ви уверявам, че България ще бъде отговорен и надежден партньор, ако бъде избрана за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за периода 2018-2019 г. Надяваме се, че всички членове на ООН ще поверят на България тази отговорност и сме готови да я поемем в духа на партньорството.

Дами и господа,

Все още сме далеч от бъдещето, към което се стремим. Конференцията "Рио+20" очерта изчерпателен дневен ред за бъдещата работа по трите измерения на устойчивото развитие. Наскоро публикуваният доклад на Панела на високо равнище представя ключови предложения за дълбоки промени и световен дневен ред, насочен към хората и планетата.

България е активно ангажирана в преговорния процес по новите Цели на устойчивото развитие с оглед постигането на рамка за периода след 2015 г., която да се основава на човешките права, да е изградена върху постиженията на Целите на Хилядолетието и да интегрира изкореняването на бедността и устойчивото развитие в единен и последователен процес.

Новият универсален и законообвързващ Договор за климата, който предстои да бъде подписан през 2015 г., трябва да подсили всеобхватния дневен ред след 2015 г., като ускори усилията на международната общност за въвеждане на нови модели за устойчив растеж.

Подобаващо място трябва да се отреди на културата и образованието в дневния ред за развитие след 2015 г. Тук ролята на ЮНЕСКО е изключително важна. Позволете ми да се възползвам от възможността да потвърдя още веднъж подкрепата на България за преизбирането на г-жа Ирина Бокова за втори мандат на поста Генерален директор.

Също така бих искал да изразя възхищението на България от работата на УНИЦЕФ в служба на децата по света. България високо цени партньорството и съветите на Офиса на УНИЦЕФ в София в процеса на модернизирането на сектора за закрила на детето и постигането на по-справедлива и приобщаваща грижа.

Днес ние градим утрешния свят. Младите хора трябва да бъдат в центъра на тези усилия като активни участници, не като странични наблюдатели. За България младежта е основен участник в политиката за развитие след 2015 г.

Г-н Председател,

Тази година България отбелязва 70-годишнината от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта по време на Втората световна война – уникално постижение на българското гражданско общество. За съжаление, обстоятелствата по онова време не са позволили да стори същото за евреите в Гърция и части от Югославия. Ние дълбоко скърбим за тяхната загуба, както и за всички жертви на Холокоста.

Напоследък хората от цял свят, включително и от България, активно участват в обществения живот, настоявайки пред своите политици за прозрачност, отчетност и почтеност. В моята страна сме убедени, че тази обновена енергия на гражданското общество заслужава да бъде насърчена и подкрепена. Твърдо вярвам, че зачитането на човешкото достойнство е крайната цел както на ООН, така и на всяка истинска демокрация.

Благодаря много за Вашето внимание!", заяви Росен Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!