Правителството затваря пет български посолства

Елица Мартинова 19 март 2012 в 14:06 3982 0

Министерски съвет Снимка: БГНЕС
Министерски съвет Снимка: БГНЕС

Правителството затваря посолствата ни в Литва, Естония, Венесуела, Чили и Индонезия. Дипломатите ни там ще бъдат отзовани. България ще извърши промени и в представителствата си в Грузия, Швейцария, Швеция, Хърватия, Полша, Аржентина и Бразилия.

Това става ясно от решения на МС от 14 март. Документите са подписани от Симеон Дянков, който заместваше Бойко Борисов по време на посещението му в Катар.

Четирима от дипломатите в посолствата, които ще бъдат закрити, са били агенти на Държавна сигурност.

В листата на ДС са били: Иван Данчев – българският дипломат в Литва, Петьо Петев – посланикът ни в Естония, Бойко Мирчев - официален представител в посолството в Индонезия и Венцислав Ангелов – посланикът ни във Венесуела.

Мандатът на дипломата ни в Чили Валери Йотов пък е изтекъл преди една година.

България ще смени официалните си представители в шест други страни. На мястото на досегашните посланици ще бъдат назначени: Пламен Бончев – Грузия, Меглена Плугчиева-Александрова – Швейцария, Светлан Стоев – Швеция, Таня Димитрова – Хърватия, Василий Такев – Полша и Максим Гайтанджиев – Аржентина.

Според министърът на външните работи Николай Младенов, предложените нови кадри се радват на добра дипломатическа кариера. Той добави още, че те ще бъдат изпратени, за да утвърдят и развият отношенията на България със съответните страни.

Особено внимание България обръща на връзките си с Бразилия, където досега страната ни имаше само временен дипломат - Мануел ду Насименто. За пълномощен посланик там МС изпраща Чавдар Младенов, който ще замине заедно с екип и ще трябва да работи за развиване на политическите и икономически отношения между двете страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!